„Taliban doden voorlopig geen Koreanen"
KABUL (AP) – De Taliban zijn niet van plan nog meer Koreaanse gijzelaars te vermoorden voordat overleg is gepleegd met vertegenwoordigers van de Zuid–Koreaanse regering. Dat heeft Taliban–woordvoerder Qari Yousef Ahmadi vrijdag gezegd. Zowel de Taliban als de Zuid–Koreanen willen onderhandelen over de gijzelaars, maar de partijen zijn het nog niet eens geworden over een locatie. De gijzelnemers hebben herhaaldelijk gedreigd meer van de hulpverleners die op 19 juli gegijzeld werden te executeren. Inmiddels zijn twee van de 23 Koreanen omgebracht.
De regering in Kabul zou inmiddels twee hoge Taliban–leiders veilige doorgang hebben gegarandeerd zodat ze kunnen spreken met een Zuid–Koreaanse delegatie. Ahmadi zei dat Taliban–leiders mullah Bashir en mullah Nasorullah per brief een veilige doorgang naar de stad Ghazni is gegarandeerd. De regering wilde Ahmadi’s bewering niet direct bevestigen.Seoul heeft Zuid–Koreaanse hulporganisaties in Afghanistan inmiddels opgeroepen het land voor het eind van de maand te verlaten. Vorige maand al werd het Zuid–Koreanen door hun regering verboden naar het land af te reizen. Volgens de Taliban zal het terugtrekken van de hulporganisaties een gunstig effect hebben op het onderhandelingsproces over de gijzelaars, omdat dit een van hun eisen is.
In de Zuid–Afghaanse provincie Helmand, het hart van de Afghaanse opiumproductie, hebben Taliban–strijders Afghaanse en Amerikaanse militairen in het hinderlaag gelokt. Dat is donderdagavond laat bekendgemaakt. Zo’n vijftig opstandelingen namen de militairen bij het dorp Washer onder vuur. De coalitietroepen vroegen om luchtsteun en doodden zeker tien Taliban. Aan Afghaanse en Amerikaanse zijde zouden geen slachtoffers zijn gevallen, onder Afghaanse burgers evenmin.
Om de nog steeds toenemende opiumproductie in Afghanistan terug te dringen heeft de regering van de Amerikaanse president George Bush een nieuwe strategie ontwikkeld. Er komt meer ontwikkelingshulp beschikbaar voor Afghaanse functionarissen die erin slagen de opiumproductie in hun districten terug te brengen. Daarnaast zeggen de Amerikanen nauwer met hun NAVO–bondgenoten te zullen gaan samenwerken om drugsbestrijding te integreren in het optreden tegen opstandelingen. Straffen voor Afghanen die te weinig doen om de teelt van papavers tegen te gaan zullen op basis van het nieuwe beleid worden verhoogd.
Vrijdag was de tweede dag van het overleg in Kabul over de bestrijding van grensoverschrijdend terrorisme waaraan honderden Afghaanse en Pakistaanse stamoudsten, politici en regeringsfunctionarissen deelnemen. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft donderdag de bijeenkomst geopend met een oproep aan de aanwezigen een antwoord te vinden voor het groeiende geweld. De Pakistaanse premier Shaukat Aziz erkende dat strijders over de grens trekken maar zei dat dit meest Afghanen zijn. Hij benadrukte dat de Afghanen zelf een oplossing moeten vinden voor hun problemen.
Doel van de ’vredesjirga’ is het geweld te stoppen in de grensregio van beide landen en in het zuiden van Afghanistan. De grote afwezige is de Pakistaanse president generaal Pervez Musharraf, die op het laatste moment liet weten dat hij niet kon komen en zijn premier stuurde. Het plan voor de conferentie, die in totaal vier dagen duurt, werd in september 2006 geboren in Washington, tijdens een overleg tussen Bush, Karzai en Musharraf. Gehoopt wordt dat de conferentie zal bijdragen aan beëindiging van de invallen in Oost–Afghanistan en wapensmokkel vanuit kampen in de vrijwel autonome Pakistaanse stamgebieden.