Buitenland

Mauritanië pakt slavernij aan

NOUAKCHOTT (AP) - De regering van Mauritanië heeft op het houden van slaven een gevangenisstraf van maximaal tien jaar gesteld. Ook kunnen slavenhouders boetes opgelegd krijgen en komen ex-slaven in aanmerking voor financiële compensatie.

10 August 2007 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 05:00

De maatregelen, die woensdagavond zijn aangenomen door het parlement, dienen ter bekrachtiging van een verbod op de slavernij dat dateert van 1981, maar dat op grote schaal wordt geschonden.Slavernij is diep geworteld in de Mauritaanse maatschappij en cultuur, waardoor het soms moeilijk is de vinger op de zere plek te leggen. In veel gevallen maken slaven schijnbaar deel uit van de familie van de slavenhouder. Er is tot dusver nog nooit iemand voor de praktijk vervolgd.

De wettelijke maatregelen worden beschouwd als een doorbraak. Boubacar Ould Messaoud, voorzitter van de antislavernijbeweging SOS Slavernij, sprak van een historisch moment. Messaoud bedankte met name president Sidi Ould Cheikh Abdallahi, die in maart juntaleider Eli Ould Mohamed Vall opvolgde.

Vall erkende in mei 2006 voor het eerst publiekelijk dat slavernij een groot probleem in Mauritanië is. De juntaleider, die dit jaar de weg bereidde voor de vrije verkiezingen waarin Abdallahi werd gekozen, verbrak daarmee het traditionele stilzwijgen over de kwestie door de machthebbers.

De nieuwe wet maakt ieder „cultureel of artistiek werk dat slavernij verdedigt” strafbaar met twee jaar gevangenisstraf. Ook de autoriteiten die slavenhouders niet vervolgen zijn voortaan strafbaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer