Vervoersverbod deels opgeheven
DEN HAAG - Nog niet alle controles waren afgerond, maar omdat de gevreesde dierziekte mond-en-klauwzeer donderdag in Nederland nog niet was aangetroffen, heeft minister Verburg (Landbouw) het vervoersverbod gedeeltelijk opgeheven. Verder meldde de Britse veterinaire dienst vrijdagmorgen een mogelijk derde geval van MKZ in Engeland, maar dat bleek loos alarm
De versoepeling rond het vervoersverbod in Nederland gaat vrijdagmiddag om 12.00 uur in. Op weg naar het slachthuis mogen varkens en runderen weer naar een erkend verzamelcentrum worden gebracht, maar geiten en schapen moeten nog steeds rechtstreeks naar het slachthuis. Het blijft tot nader order verboden runderen en varkens te verzamelen op bijvoorbeeld een markt of voor een keuring. Dat maakte het ministerie van Landbouw donderdag bekend.Dierenartsen begonnen zaterdag met de inspectie van de veestapel op ongeveer 150 bedrijven die de afgelopen twee maanden betrokken waren bij veetransporten tussen Groot-Brittannië en Nederland.
Het ministerie verwachtte dat in de loop van vrijdag alle bedrijven gecheckt zouden zijn. Ook als de eerste resultaten niet wijzen op mond-en-klauwzeer, zal pas op zijn vroegst eind deze maand duidelijk worden of Nederland MKZ-vrij is. De laatste transporten met levende varkens, schapen, geiten en koeien uit Engeland vonden begin deze maand plaats. Omdat het twee weken kan duren voordat het virus zichtbaar wordt, is het pas half augustus zinvol om deze dieren te controleren.
Aanleiding voor de inspecties was dat vorige week vrijdag in Engeland voor het eerst in jaren de zeer besmettelijke dierziekte MKZ opdook. Vrijdagmorgen meldde de Britse veterinaire dienst een mogelijk derde geval van mond-en-klauwzeer, maar vrijdagmiddag bleek dat loos alarm te zijn. Het ging om een boerderij bij Dorking, net buiten de surveillancezone die is ingesteld na de uitbraak in Surrey in het zuiden van Engeland.
Testen op de boerderij bij Dorking, net buiten de surveillance zone die is ingesteld na de uitbraak in Surrey in het zuiden van Engeland, hebben uitgewezen dat er sprake is van loos alarm. Dat heeft het Britse ministerie van Landbouw vrijdag laten weten.
Het onderzoek naar de herkomst van de uitbraak van MKZ kreeg donderdag een nieuwe wending. De autoriteiten maakten bekend onderzoek te doen naar een man die de veteranenziekte heeft opgelopen en de afgelopen twee weken heeft gewerkt in een gebouw op het laboratoriumcomplex van Pirbright. Onderzoekers hebben daarom nu een nader onderzoek gelast naar mogelijke bacteriële besmetting in het complex.
Een woordvoerster van de inspectie zegt dat er geen verband is tussen de twee ziektes. Het geval van veteranenziekte werd in juni ontdekt en een onderzoek bij het instituut bracht toen sporen van de legionellabacterie aan het licht. Volgens een voorlopig onderzoek voerde het instituut onderhoud en controles uit overeenkomstig de geldende regels.