Buitenland

Musharraf ziet af van uitroepen noodtoestand

ISLAMABAD (AP) - De Pakistaanse president generaal Pervez Musharraf heeft donderdag na het inwinnen van advies van rechtsgeleerden, veiligheidsfunctionarissen en vertegenwoordigers van de regeringspartij besloten af te zien van het uitroepen van de noodtoestand. Dat heeft minister van Informatie, Mohammed Ali Durani, meegedeeld.

10 August 2007 10:17Gewijzigd op 14 November 2020 05:00

Musharraf voerde ook telefonisch overleg met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice.De Pakistaanse president is een belangrijke Amerikaanse bondgenoot in de strijd tegen terreur. De binnenlandse politieke steun voor hem is echter aan het afkalven en zijn aanzien heeft een fikse deuk opgelopen door zijn mislukte poging om de voorzitter van het hooggerechtshof -die langs juridische weg een stokje voor de herverkiezing van Musharaf in oktober kan steken- op een zijspoor te zetten.

Onderminister van Informatie Tariq Azim sloot donderdag eerder op de dag nog niet uit dat Musharraf de noodtoestand zou uitroepen. „Externe en interne bedreigingen” en de verslechterende veiligheidssituatie in het aan Afghanistan grenzende noordwesten van Pakistan zouden de reden kunnen zijn.

De maatregel zou echter als een zwaktebod kunnen worden gezien en tot felle protesten van de bevolking kunnen leiden. Ook zou het hooggerechtshof, dat zich ontwikkeld heeft tot de machtigste tegenspeler van de militaire leider, de maatregel ongedaan kunnen maken.

De Amerikaanse president George Bush zei donderdag op een persconferentie dat hij er alle vertrouwen in heeft dat de Pakistaanse president in staat is op te treden tegen extremisten in het grensgebied met Afghanistan en samen te werken met de Verenigde Staten. Hij wilde zich er niet over uitlaten of Amerikaanse troepen zich zonder toestemming op Pakistaans grondgebied zullen begeven.

Pakistaanse gevechtshelikopters hebben in de noordwestelijke grensregio een viertal voertuigen met strijders aangevallen die een bomaanslag op een legerkonvooi hadden gepleegd. Bij de luchtaanval zijn tien tot twaalf strijders gedood, maar het dodencijfer kan nog oplopen.

De aanslag op het konvooi werd gepleegd in het stamgebied Noord-Waziristan. De helikopters achtervolgden de strijders, die raketlanceerders en lichte wapens droegen. Ongeveer vijf soldaten liepen verwondingen op, aldus het leger.

In het aangrenzende gebied Zuid-Waziristan werden zestien paramilitaire soldaten ontvoerd die hun basis hadden verlaten om met verlof te gaan. De ontvoering door een tiental gemaskerde en gewapende mannen vond plaats bij een wegversperring bij de stad Tank.

Pakistan heeft ongeveer 90.000 militairen naar het van oudsher autonome stamgebied langs de grens met Afghanistan gestuurd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer