Buitenland

„Huizen volledig onder water”

ZEIST - Honderdduizenden ontheemden. Huizen waarvan zelfs de nok onder water staat en akkers met een vernielde oogst. Zelfs voor hulpverleners met ervaring in Indiase overstromingsgebieden slaan de beelden werkelijk alles.

Buitenlandredactie
10 August 2007 09:41Gewijzigd op 14 November 2020 05:00

Ramesh Pabu, projectmanager van Eficor, waarmee de Nederlandse hulpverleningsinstantie Tear samenwerkt, begeleidt de ondersteuning van de getroffen bevolking. „In sommige gebieden heeft het twintig dagen non-stop geregend. Je ziet alleen nog de daken van woningen. In een aantal dorpen staan de huizen volledig onder water”, zo zei hij donderdag in een telefoongesprek met Susanne Jonker van Tear.Volgens Pabu is de bevolking totaal ontredderd. „Mensen zijn in shocktoestand. Zelfs de oudste bewoners van de deelstaat Bihar kunnen zich niet herinneren dat het water ooit zo hoog kwam.”

Het zuidwesten van India telt veel kleine boeren, die dubbel getroffen worden door de overstromingen. Niet alleen zijn ze hun onderkomens kwijt, maar ook gaat de oogst totaal verloren. Susanne Jonker van Tear: „In het gebied wonen de allerarmsten. Het is daar überhaupt al moeilijk om rond te komen en nu is ook de belangrijkste inkomensbron verloren gegaan.”

De laatste twee dagen heeft het niet geregend in Bihar. In die tijd is de temperatuur flink opgelopen. Dat verhoogt het risico op ziektes. Muskieten zijn volop aanwezig. Jonker: „Velen hebben diarree en difterie en moeten snel behandeld worden. Het lastige is dat alles zo ver is ondergelopen dat ook de wegen niet bruikbaar zijn. Eficor werkt met bootjes om mensen te bereiken. Het is heel lastig en moeizaam werk. Alle communicatie ligt volledig plat, dat is ook voor de hulpdiensten een groot probleem.”

Tear verwacht dat noodhulp nog één tot twee maanden nodig is. Dat komt mede doordat het nog wel even kan duren voor alle ontheemden zijn voorzien van de eerste levensbehoeften. Hoewel veel mensen naar vluchtelingenkampen zijn getrokken, is een deel van de bevolking simpelweg uitgeweken naar hoger gelegen gebieden, bijvoorbeeld treinrails en stations. Jonker: „De mensen in de kampen hebben in ieder geval hulp, maar wie gevlucht is naar andere plekken moet zichzelf redden.”

Hulpverleners beraden zich nu al op de te nemen stappen nadat het gebied weer droogvalt. „De bevolking moet dan weer een nieuw leven opbouwen. Daarbij staan ze vrijwel alleen. Nu al is er naast radeloosheid bij mensen ook veel boosheid tegenover de overheid. Die zou nagelaten hebben om voorzorgsmaatregelen te treffen om overstromingen te voorkomen. Hulpverleners kunnen assisteren met het uitwerken van preventieplannen”, aldus Jonker.

Tear heeft giro 41400 opengesteld, in navolging van andere hulporganisaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer