Nieuw handboek over christendom op komst
VEENENDAAL - Bij uitgeverij Boekencentrum in Zoetermeer verschijnt in januari een ”Handboek Christelijk Geloof”. De uitgave, met een omvang van ruim 350 bladzijden, staat onder redactie van de Britse evangelicale theoloog Alister McGrath en prof. dr. J. Hoek uit Veenendaal.
Het handboek, waaraan verschillende deskundigen -onder wie de bekende evangelicaal J. I. Packer- hebben meegewerkt, beoogt een „eenvoudige en heldere inleiding op het christendom” te geven, aldus Boekencentrum in zijn deze week verschenen catalogus. „Bijzonder daarbij is dat de verschillen tussen diverse stromingen binnen het christendom worden gerespecteerd.” Kaderteksten bieden informatie over onderwerpen zoals de verschillende visies op de schepping, de doop en de vraag of christenen kunnen meevechten in oorlogen.Gevraagd om een toelichting relativeert prof. Hoek zijn bijdrage aan de totstandkoming van het ”Handboek Christelijk Geloof”. „Het gaat hier om een Nederlandse vertaling van ”The New Lion Handbook Christian Belief”, dat een onderdeel vormt van de serie ”New Lion”-handboeken. Het boek verscheen vorig jaar op de Engelse markt. Maar omdat de Nederlandse situatie toch een wat andere is dan de Angelsaksische, heeft Boekencentrum mij gevraagd het handboek door te zien en zo nodig toe te spitsen op de situatie in Nederland. Eigenlijk gaat het dus gewoon om een vertaling met hier en daar wat aanpassingen. De eigenlijke redactie lag bij McGrath.”
Waaruit zijn aanpassingen vooral zullen bestaan, kan de hoogleraar uit Veenendaal nog niet zeggen. „Ik moet er nog mee beginnen, heb het boek pas net helemaal gelezen. Misschien moet er waar het gaat om de kerkelijke situatie in Nederland soms wat herschreven of aan toegevoegd worden. Maar het terrein van de geloofsleer blijft vermoedelijk onveranderd.”
Het handboek kan worden gezien als „een goede vervanger” van de uitgave ”Gegrond geloof”, die in 1996 bij uitgeverij Boekencentrum verscheen, aldus prof. Hoek. In dat boek, dat uitverkocht is, worden „kernpunten uit de geloofsleer in Bijbels, historisch en belijdend perspectief” beschreven.