„Pakistanen in overstromingsgebied zijn alles kwijt"
ISLAMABAD (ANP) – Hevige regenval leidt al weken tot grote problemen in het zuiden van Azië. Sinds juni zijn vele miljoenen mensen getroffen door zware overstromingen en kwamen ruim 1500 mensen om. Hulporganisaties zijn in actie gekomen om de mensen te helpen. Een van de medewerkers van het Rode Kruis is Jos Miesen, coördinator gezondheidszorg. Hij bezocht de provincies Baluchistan en Sindh en vertelde donderdag telefonisch over de situatie in deze getroffen regio.
„De kwaliteit van de gezondheidszorg in deze gebieden was vóór de overstromingen al slecht". vertelt Miesen. „Sindsdien is de situatie alleen maar verslechterd". Veel gezondheidsinstellingen zijn onbruikbaar, omdat honderden hutachtige hospitaaltjes zijn verwoest door het water. Andere gebouwen kunnen niet meer gebruikt worden voor de normale doeleinden omdat ze dienen als opvangplekken voor de Pakistanen die hun huizen zijn kwijtgeraakt. Op enkele plekken zijn daarom mobiele klinieken opgezet.Baluchistan en Sindh zijn dichtbevolkte gebieden in het zuidoosten van Pakistan – alleen al in de hoofdstad van Sindh wonen 13 miljoen mensen. In deze gebieden kwamen sinds begin juni 240 mensen om en zijn miljoenen getroffen. „De mensen zijn alles kwijt", zegt Miesen, „daarom doen wij ons best om ze te voorzien van de broodnodige spullen: voedsel, matrassen, kookstellen en hygiënepakketten met bijvoorbeeld tandenborstels". Ook moet er gezorgd worden voor schoon drinkwater en rioolvoorzieningen.
„Door de inzet van de internationale gezondheidsorganisaties zijn grote uitbraken van ziektes voorlopig uitgebleven", vertelt de Rode Kruis– medewerker. Muskietennetten worden uitgedeeld en een grote vaccinatiecampagne is gestart om kinderen van zes maanden tot dertien jaar oud in te enten tegen mazelen. Het gevaar voor malaria, diarree en huidziekten ligt evenwel op de loer, waarschuwt Miesen.
De mensen zijn letterlijk ontheemd: hun huizen zijn verwoest en ze zijn weggerukt uit hun vertrouwde omgeving. „Voor deze mensen, die normaal gesproken vrij beschermd en afgesloten leven, is vooral het gebrek aan privacy moeilijk. Vrouwen moeten bijvoorbeeld bevallen in een vreemde omgeving, met een minimum aan middelen", vertelt Miesen. Duizenden kinderen kunnen niet naar school omdat ook deze gebouwen worden gebruikt voor opvang. Tweehonderd scholen zijn weggespoeld.
Een positieve ontwikkeling is de verbeterde staat van de Pakistaanse hulpverlening. Na de grote aardbeving in oktober 2005, toen er grote problemen waren bij de hulpverlening, heeft de Pakistaanse Rode Halve Maan meer capaciteit opgebouwd om adequaat te handelen bij grote rampen.
De regio is kwetsbaar voor natuurrampen. „De enige ramp die hier niet zou kunnen plaatsvinden, is een vulkaanuitbarsting", merkt Miesen schamper op. De mensen in deze gebieden lijken het slachtoffer te worden van de klimaatveranderingen. „En dat", vertelt Miesen, „terwijl de mensen in het gebied, die bijvoorbeeld geen auto hebben, op geen enkele manier bijdragen aan de klimaatveranderingen".