Buitenland

Musharraf: Geen noodtoestand in Pakistan

ISLAMABAD/WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) – De Pakistaanse president Pervez Musharraf zal de noodtoestand in zijn land niet uitroepen. Dat heeft de hoogste functionaris van de politieke partij van de president donderdag gezegd, aldus Pakistaanse en Britse media.

9 August 2007 18:10Gewijzigd op 14 November 2020 05:00

Hij reageerde op opmerkingen van de minister van Informatie, Tariq Azeem. Die had juist gezegd dat Musharraf zich beraadt over de noodtoestand om „interne en externe bedreigingen" het hoofd te kunnen bieden. De maatregel zou de veiligheidstroepen vergaande bevoegdheden geven en de burgerrechten sterk inperken. Ook de macht van parlement en rechterlijke macht zou dan worden beperkt.Musharraf meldde zich woensdag op het laatste moment af voor een belangrijke stammenbijeenkomst in Afghanistan. De zogenoemde jirga, die donderdag begon, is bedoeld om een einde te maken aan de opstand van de Taliban en de terreur van andere extremisten.

Musharraf, al enkele malen doelwit van moordaanslagen, ziet zich in zijn land geconfronteerd met tal van problemen. Militante moslims bezorgen hem hoofdbrekens. Vorig weekeinde bezetten Pakistaanse militanten die verbonden zijn aan de Taliban een moskee in het grensgebied met Afghanistan. De militanten doopten die om tot ’Rode Moskee’, naar het islamitische gebedshuis dat anderhalve week geleden in de hoofdstad Islamabad gewelddadig werd ontruimd.

Verder heeft Musharraf, een bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen terrorisme, het nodige te stellen met de opperrechter Iftikhar Mohammed Chaudhry, die vanwege zijn kritiek op de president is uitgegroeid tot een symbool van nationaal verzet. Musharraf schoof Chaudry aan de kant door hem te schorsen. Bijna drie weken geleden bracht het Pakistaanse hooggerechtshof Musharraf een zware slag toe door de schorsing van Chaudhry op te heffen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, sprak in de nacht van woensdag op donderdag telefonisch met Musharraf. Haar baas, president George Bush, zei later donderdag te hopen dat Musharraf „vrije en eerlijke verkiezingen" zal houden in Pakistan. Musharraf is sinds een militaire staatsgreep in 1999 aan de macht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer