Groene revolutie op Groenland
KOPENHAGEN (ANP) – Op Groenland is in de nabije toekomst de teelt van broccoli mogelijk. Door de opwarming van de aarde kunnen op het Deense eiland over tien tot twintig jaar ook op grote schaal aardappelen worden verbouwd. Ook gaat er voldoende gras groeien om koeien te kunnen voederen.
Het nu nog witte Groenland gaat zijn naam weer met recht dragen, stellen Deense wetenschappers: „Groenland gaat profiteren van de klimaatveranderingen". Zij voorspellen een agrarische revolutie. Nu al worden op proefvelden op kleine schaal broccoli en aardappelen geteeld.De deskundigen uitten hun verwachtingen in Duitse media kort voor een bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan Groenland. De regeringsleider wil op 16 en 17 augustus met eigen ogen de al zichtbare gevolgen van de klimaatveranderingen aanschouwen.
Aan de westkust van de grootste eiland op aarde verdwijnen steeds meer ijsbergen door het broeikaseffect. Ook begint het eeuwige ijs op Groenland te smelten. Steeds meer gletsjers breken af. De afgelopen maanden kwamen al meerdere Amerikaanse politici en onlangs de voorzitter van de Europese commissie, José Manuel Barroso, poolshoogte nemen.
Algemeen geldt de opwarming van de aarde als probleem. Maar voor de 56.000 inwoners van Groenland, de Inuit (Eskimos), biedt de ontwikkeling perspectieven. Akkerbouw en veeteelt zijn nu nauwelijks mogelijk op het eiland dat op de Noordpoolcirkel ligt. Groenland telt 24 koeien.
Bij een aanhoudende stijging van de temperaturen, gaat de lente in het zuiden van het eiland een maand langer duren. Als de Groenlanders meer voedsel voor eigen gebruik kunnen produceren, worden zij uiteindelijk onafhankelijk van de dure invoer van landbouwproducten.
Door het lange transport kost een liter verse melk vier euro, ruim drie keer zoveel dan in Kopenhagen. Vorig jaar importeerde Groenland voor 43 miljoen euro aan vlees en vleesproducten, eieren, melk, fruit en groente: 763 euro per inwoner.
De Groenlanders verwachten ook een forse besparing op hun stookkosten. Verder worden bodemschatten zoals olie makkelijker toegankelijk, wat ook meer inkomsten betekent. De Deense onderzoeker Jesper Madsen: „Voor de Groenlandse maatschappij zullen de klimaatveranderingen zeer gunstig uitpakken".