Buitenland

Europarlement afhoudend over VS–registratieplicht

BRUSSEL (ANP) – Dat Europeanen zich over enkele maanden voor een reis naar de VS minstens twee dagen tevoren tegen betaling moeten gaan aanmelden, leidt tot afhoudende reacties in het Europees Parlement.

9 August 2007 16:14Gewijzigd op 14 November 2020 05:00

„De toegevoegde waarde hiervan is mij niet duidelijk, afgezien van dat het een extra belemmering is voor passagiers", zegt Europarlementslid Jeanine Hennis–Plasschaert (VVD). Ze meent dat „we een beetje op hol slaan. Waarom nu dit weer? Is het echt nodig?"De Amerikaanse president George Bush ondertekende zaterdag een wet over het nieuwe Electronic Travel Authorisation system (ETA). De VS–regering moet de precieze vragen en tarieven vaststellen, zo bleek bij navraag door de Europese Commissie. De EU overweegt nu hetzelfde systeem in te voeren.

Extra handelingen voor reizigers hoeven ook niet zo nodig voor Corien Wortmann (CDA). „Hopelijk kan de registratie tegelijk met het online boeken of inchecken. En het moet ook in kortere tijd kunnen dan twee dagen, voor lastminutereizen. De Europese Commissie moet niet over zich heen laten lopen bij de onderhandelingen met de VS hierover".

De Amerikaanse registratieplicht komt bovenop andere informatiestromen voor de VS, zoals de creditcardgegevens (via luchtvaartmaatschappijen), betalingsgegevens (via banken) of alle containerinhoud (via douane).

„De VS krijgen al zo veel. Wat willen ze nu nog meer weten?“, reageert Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). Ze verwacht dat er in de VS zelf ook protest opsteekt, als steeds meer Europeanen wegblijven wegens de vele rompslomp. „Wel grappig dat de EU nu hetzelfde van plan is voor Amerikanen”.

D66–Europarlementslid Sophie in ’t Veld vindt dat de VS met de registratieplicht weer een soort visumplicht invoeren voor Nederlanders. In ’t Veld wordt „zo langzamerhand een beetje moe van alle informatie–eisen van de VS. Je gaat je afvragen of we nog wel bondgenoten zijn. En wat doen de VS eigenlijk met die giga–hoeveelheden informatie over ons?"

In ’t Veld vindt dat Brussel te slap reageert. „We hobbelen achter Bush aan. Er is zelfs geen openbare evaluatie van al deze privacy–inbreuken".

Het Europees Parlement krijgt in 2009 zeggenschap over dit soort justitiezaken. „Ik zou willen dat de EU–landen ons eerder laten meebeslissen over een EU–registratieplicht, in de geest van het nieuwe EU–verdrag".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer