Economie

Partij voor de Dieren bepleit preventief enten

DEN HAAG - Bij een eventuele uitbraak van mond-en-klauwzeer in Nederland moet het belang van gezonde dieren boven het economische belang gaan. Dat vindt de Partij voor de Dieren (PvdD). LTO Nederland houdt beide belangen scherp in de gaten.

Redactie economie
9 August 2007 11:44Gewijzigd op 14 November 2020 05:00

Minister Verburg van Landbouw dient over te gaan tot het preventief vaccineren van koeien, varkens, schapen en geiten, zegt de PvdD. De partij is kritisch richting minister Verburg, omdat zij „nog steeds niet heeft duidelijk gemaakt dat ze alles op alles zal zetten om het doden van gezonde dieren te voorkomen als MKZ opduikt in Nederland.”Verburg heeft wel vaccins besteld, maar daarmee is haar besluit om te vaccineren nog niet genomen, vreest de PvdD. De afzet van gevaccineerd vlees is nog niet geregeld, en „de kans dat Nederland zal vaccineren wordt kleiner naarmate de economische belangen om het niet te doen groter worden.” De afwachtende houding rond dit onderwerp vindt de PvdD onacceptabel.

De Partij voor de Dieren brengt in herinnering dat tijdens de laatste MKZ-uitbraak in Nederland 260.000 gezonde dieren werden afgemaakt, „om zuiver economische redenen. Om geen exportmogelijkheden te verliezen, werd besloten gezonde dieren niet te enten, terwijl vaccinatie en het redden van gezonde dieren ook toen mogelijk was. In Europa werden miljoenen dieren letterlijk op het altaar van de economie afgeslacht.”

Wat de partij betreft worden internationale transporten van levend vee sowieso afgeschaft. „Het gesleep met dieren door heel Europa leidt niet alleen tot veel dierenleed bij de miljoenen dieren die jaarlijks op transport worden gezet, het is ook de belangrijkste verspreidingsbron van zeer besmettelijke ziekten.”

De Partij voor de Dieren erkent dat de draaiboeken voor een MKZ-uitbraak de afgelopen jaren zijn aangepast. Het eerste uitgangspunt is nu dat zo min mogelijk gezonde dieren worden gedood. „Wie echter verder leest, ziet dat het sparen van gezonde dieren door een crisisstaf van LNV wederom zal worden afgewogen tegen economische belangen. Een ongewenste gang van zaken.”

De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland staat achter preventief enten, maar dan pas als MKZ in het land is. „Ons standpunt is hetzelfde gebleven als in 2001. De koeien op de betreffende boerderij worden gedood, en de dieren in een straal van een aantal kilometer daaromheen krijgen een vaccin. Zo stuit het virus op een buffer van geënte dieren”, zegt Fenneke Wiepkema van LTO-Noord.

In zo’n geval heeft een relatief klein aantal bedrijven te maken met het probleem van gevaccineerd vlees, aldus Wiepkema. Hoe het dan precies gaat met de afzet daarvan, kan ook zij nog niet zeggen. „We stellen de voorwaarde dat het gevaccineerde vlees afgezet moet kunnen worden, maar op dit moment is het zo dat veel landen het niet willen hebben. Hoe dan ook, individuele veehouders mogen niet de dupe worden.”

Wakker Dier roept intussen op tot een fokverbod voor veehouders zonder noodstalling, om het probleem van te volle stallen alvast te voorkomen.

Het idee voor noodstallingen voor varkenshouders ontstond in 2001, zegt Wiepkema van LTO. „De moeilijkheid is dat die ruimtes de meeste tijd leeg zouden staan, wil je ze echt voor noodstalling houden.” De vraag is dus of elke boer zo’n extra stal heeft.

Een fokverbod staat in het draaiboek van LNV bij de uitbraak van dierziekten, aldus Wiepkema. „In dat geval geldt een dringend advies om niet te fokken. Wat ons betreft: de praktijk leert dat veehouders snel de weg weten om in noodsituaties voor voer en verblijfplaatsen te zorgen. Op dit moment kunnen wij hooguit een advies geven. Maar voor een verbod is het nog veel te vroeg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer