Londen vraagt VS vijf moslims vrij te laten
LONDEN - De Britse regering heeft de Verenigde Staten gevraagd om de vrijlating van vijf mannen die gevangenzitten op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay op Cuba. De vijf moslims hadden voor hun arrestatie een verblijfsstatus in het Verenigd Koninkrijk.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen heeft dit dinsdag bekendgemaakt. Minister David Miliband deed het verzoek in een brief aan zijn Amerikaanse collega Condoleezza Rice.Het optreden betekent volgens waarnemers een duidelijke verandering in het buitenlandbeleid onder de nieuwe premier Gordon Brown. Zijn voorganger, Tony Blair, die gold als de belangrijkste bondgenoot van de Amerikaanse regering in de strijd tegen het mondiale terrorisme, weigerde zich sterk te maken voor de vrijlating van de vijf terreurverdachten. Zij zijn afkomstig uit Saudi-Arabië, Jordanië, Libië, Ethiopië en Algerije.
Officieel heet het dat Miliband en zijn ambtgenoot van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith het beleid ten aanzien van de gevangenen hebben herzien in overeenstemming met stappen die de VS zelf hebben genomen om het aantal gevangenen op Guantanamo te verminderen en in het kader van „ons al langer bestaande streven naar de sluiting van Guantanamo.”
Het kan nog wel even duren voor de vijf echt vrijkomen, deelde het ministerie mee. En als zij terugkomen zal de regering alle noodzakelijke maatregelen nemen om de nationale veiligheid zeker te stellen, werd daaraan toegevoegd.
James Welch van de burgerrechtengroep Liberty noemde de beleidswijziging „bijzonder welkom”, zeker als die zich ook voltrekt aan de overzijde van de Atlantische Oceaan. „De Amerikaanse en Britse regering hebben waarachtig geen verdere bewijzen nodig dat detentie, ontvoering en marteling volslagen contraproductief zijn geweest in de strijd tegen het terrorisme. Het is hoog tijd dat hun speciale relatie terugkeert tot haar oorspronkelijke waarden: de vrijheid verdedigen in plaats van haar te degraderen”, aldus Welch.