Lab „zeer waarschijnlijk" bron besmetting
LONDEN/DEN HAAG (ANP) – Het Britse ministerie van Milieu en Landbouw heeft dinsdagavond bekendgemaakt dat het farmaceutische bedrijf Merial ’zeer waarschijnlijk’ de bron van de mond–en–klauwzeerbesmettingen in Groot–Brittannië is. Het ministerie heeft de veiligheidszones om de boerderijen waar de dierziekte is vastgesteld met onmiddellijke ingang vergroot.
In hetzelfde complex in Pirbright waar Merial gevestigd is, bevindt zich ook het door de Britse overheid gefinancierde Institute of Animal Health. Dat liet zondag weten de betrokken MKZ–stam al weken niet te hebben gebruikt en ook geen enkele aanwijzing te hebben voor enig ’lek’. Volgens de onderzoekers is het „zeker mogelijk" dat het virus door een menselijke fout is verspreid.Het laboratoriumcomplex ligt in de buurt van de boerderij Guildford in Surrey waar vrijdag MKZ werd geconstateerd. Dinsdag werd het virus ook aangetoond in een nabij gelegen boerderij.
De gevreesde dierziekte is nog niet opgedoken in Nederland, meldde de Voedsel en Waren Autoriteit dinsdag. De Nederlandse minister van Landbouw Gerda Verburg laat 265.000 doses MKZ–vaccin aanmaken als voorbereiding op een eventuele vaccinatiecampagne. Vaccinatie is echter pas mogelijk als de Europese Commissie in geval van een MKZ–uitbraak akkoord gaat met een vaccinatieplan.
De Britse regering heeft nog geen besluit genomen over het eventueel vaccineren van runderen, maar heeft bij de farmaceut Merial, dat het MKZ–virus waarschijnlijk verspreid heeft, inmiddels wel 300.000 doses vaccin besteld. Minister van Milieu Hilary Benn wilde niet ingaan op de suggestie dat Merial niet mag verdienen aan de uitbraak mocht het bedrijf daarvoor verantwoordelijk blijken te zijn. Het bedrijf in PirMouth heeft een grote internationale naam op dit gebied.
De Europese Unie heeft de export van vee en melkproducten uit heel Groot–Brittannië, behalve Noord–Ierland, stilgelegd. Ook landen aan de andere kant van de wereld namen beperkende maatregelen. Zo controleert Australië vliegtuigpassagiers strenger en hebben Japan en Zuid–Korea de import van Britse melkproducten en vee verboden.
Spanje onderzoekt de komende tien dagen 48 boerderijen die sinds 1 juni in totaal 1943 stuks vee uit Groot–Brittannië hebben geïmporteerd. De Zwitserse autoriteiten kondigden dinsdag een importverbod af voor vlees en vleesproducten uit Groot–Brittannië. In Polen komt geen Engelse sandwich het land meer in.
In Nederland geldt sinds zaterdag een vervoersverbod voor vee. Inspectiediensten en dierenartsen voeren controles uit bij 150 ondernemingen, die sinds 1 juni betrokken zijn geweest bij vervoer van vee tussen Nederland en Engeland.