Buitenland

Taliban waarschuwen Karzai en Bush

GHAZNI - Het leven van de resterende 21 Zuid-Koreaanse gijzelaars van de taliban ligt in handen van de Afghaanse president Hamid Karzai en de Amerikaanse president George Bush. Een woordvoerder van de Afghaanse talibanstrijders, Qari Yousef Ahmadi, heeft dit maandag gezegd.

Buitenlandredactie
7 August 2007 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 04:59

Karzai arriveerde zondag in het Amerikaanse Camp David voor tweedaagse besprekingen met Bush en andere Amerikaanse regeringsfunctionarissen.„Karzai en Bush dragen de verantwoordelijkheid voor wat er met de gijzelaars gebeurt”, zei Ahmadi, die ook benadrukte dat de weigering van de regering in Kabul om over de gijzelaars te onderhandelen de taliban er niet van zal weerhouden meer buitenlanders te ontvoeren. „Of de regering in Kabul de uitwisseling (van gevangenen, red.) uitvoert of niet, heeft op ons geen invloed”, zei Ahmadi in een verwijzing naar de eis van de taliban voor de invrijheidstelling van 23 gedetineerde medestrijders in ruil voor de vrijlating van de Zuid-Koreanen.

Ahmadi zei dat de taliban en Zuid-Koreaanse regeringsvertegenwoordigers telefonisch overleggen, maar het nog niet eens zijn geworden over een locatie voor onderhandelingen. De taliban hebben ingestemd met rechtstreeks overleg met de Zuid-Koreanen, maar willen dat beraad uit vrees voor arrestatie of een aanval niet laten plaatsvinden op gebied dat in handen is van de Afghaanse regering.

De Zuid-Koreaanse presidentieel woordvoerder Cheon Ho Sun zei in Seoul dat het standpunt van zijn regering is dat, ongeacht de ontwikkelingen in Camp David, aan de vrijlating van de gijzelaars wordt gewerkt. Hij waarschuwde voor hooggespannen verwachtingen van de top. Een Zuid-Koreaanse bron zei dat de Zuid-Koreaanse diplomaten in Afghanistan contact hebben gehad met ten minste een van de gijzelaars, maar weidde niet uit.

Een echtgenoot van een van de gijzelaars, Ryu Hang Sik, zei dat hij een videoboodschap op de website YouTube heeft geplaatst waarin hij zijn vrouw ertoe oproept de hoop niet op te geven. „We moeten nog een beetje langer geduld hebben. Blijf sterk en gezond in het belang van onze kinderen. Alsjeblieft, hou vast aan positieve gedachten”, aldus de boodschap.

Ondertussen zei een Afghaanse arts dat hij voor bijna 1500 euro aan antibiotica en eerstehulpuitrusting had laten droppen in de provincie Ghazni, bij de plaats waar de Zuid-Koreanen vermoedelijk worden vastgehouden. De arts zei ook dat de ontvoerders hem hadden laten weten dat de spullen zijn opgepikt. Twee Zuid-Koreanen zouden er slecht aan toe zijn.

De gijzelaars zijn ontvoerd op 19 juli. Twee mannen zijn doodgeschoten. De groep resterende gijzelaars bestaat uit zestien vrouwen en vijf mannen.

Karzai verzekerde maandag op een persconferentie met Bush dat de talibanrebellen in zijn land „een verslagen strijdgroep” zijn. De fundamentalistische rebellen vormen geen bedreiging voor de Afghaanse regering, maar ze vormen momenteel vooral een gevaar voor individuen.

Tijdens de persconferentie liet Karzai niets zien van zijn recente boosheid over het relatief hoge aantal burgerslachtoffers in zijn land door operaties van buitenlandse coalitietroepen. Bush zei wel dat alles wordt gedaan om burgerdoden te voorkomen, maar dat de taliban geregeld burgers gebruiken als menselijk schild. Karzai voegde eraan toe dat de taliban ook veel geld bieden aan personen die (zelfmoord)aanslagen willen plegen en ook niet schromen om kinderen te intimideren of te doden.

Bush en Karzai zegden toe de strijd tegen de wijdverbreide papaverteelt in Afghanistan te zullen versterken.

Bush zei verder te hopen dat de Amerikanen en de Pakistanen op basis van inlichtingenwerk erin zullen slagen vanuit Pakistan opererende al-Qaidaleiders uit te schakelen. Bush wilde niet zeggen of hij de regering in Islamabad zal raadplegen voordat hij de Amerikaanse troepen bevel geeft in actie te komen.

„Met redelijk inlichtingenwerk zullen we het karwei klaren”, zo omzeilde Bush een vraag of hij de Pakistaanse president generaal Pervez Musharraf om toestemming zou vragen voor het inzetten van Amerikaanse militairen op Pakistaans grondgebied. Karzai zei dat hij en Musharraf de kwestie zullen bespreken.

Ondertussen maakte Rusland bekend de schuld die Afghanistan aan het land heeft uitstaan, 8,5 miljard euro, voor 90 procent kwijt te schelden.

Dat kwamen de Afghaanse en Russische ministers van financiën maandag overeen. Minister Aleksej Koedrin en zijn Afghaanse ambtgenoot Anwar ul-Haq Ahady spraken af dat de overige 10 procent van de schuld over een periode van 23 jaar mag worden afgelost. Als Afghanistan echter door het Internationaal Monetair Fonds voorgeschreven hervormingen doorvoert, wordt ook de laatste 850 miljoen euro kwijtgescholden. Afghanistan was geen enkel land zoveel geld schuldig als Rusland. De schuld bestaat voornamelijk uit leningen voor tijdens de Sovjettijd geleverd wapentuig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer