Tientallen doden bij aanslagen in Irak
BAGDAD - Bij aanslagen in Irak zijn maandag zeker 43 burgers om het leven gekomen; 75 anderen raakten gewond.
Bij de zwaarste aanslag, in de Noord-Iraakse stad Tal Afar, kwamen zeker 28 mensen om het leven gekomen door de ontploffing van een met explosieven gevulde vrachtwagen. Zeker vijftig anderen raakten gewond. Circa tien gebouwen werden verwoest door de klap, meldde de lokale politie.In de Iraakse hoofdstad Bagdad kwamen maandagmorgen zeker negen mensen om door een aanslag, meldden veiligheidsfunctionarissen. De bom, die langs de kant van de weg was verborgen, ontplofte bij een bushalte in een zuidelijke buitenwijk van de stad.
De Iraakse premier Nouri al-Maliki werd ondertussen opnieuw geconfronteerd met een zware tegenslag. Vijf ministers hebben aangegeven voorlopig weg te blijven van vergaderingen, uit onvrede over uitblijvende hervormingen.
De boycot van de Lijst Iraqiya, loyaal aan voormalig premier Ayad Allawi, maakt dat de regering van Al-Maliki het momenteel zonder ministers van soennitische partijen moet doen. Onder de ministers die hun werk voorlopig neerleggen zijn twee soennieten; de overigen zijn een christen en twee sjiieten. Irak heeft momenteel een soennitische minister van Defensie, maar die heeft geen banden met het soennitische politieke establishment. Vorige week stapte het grootste soennitische blok, het Iraaks Eenheidsfront, uit de regering.
Amerikaanse en Iraanse deskundigen spraken maandag onder voorzitterschap van de Iraakse president Jalal Talabani „openhartig en ernstig” met elkaar over de veiligheidssituatie in Irak. Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Irak, Lou Fintor, heeft dit na afloop van het beraad gezegd.
De bijeenkomst van de subcommissie veiligheidszaken vloeide voort uit Amerikaans-Iraans overleg dat op 24 juli in Bagdad plaatsvond. De Amerikaanse ambassadeur in Irak, Ryan Crocker, en diens Iraanse ambtgenoot, Hassan Kazemi, spraken toen met elkaar naar aanleiding van een bijeenkomst van 28 mei in Bagdad, de eerste tussen beide landen op ambassadeursniveau sinds de islamitische revolutie van 1979 in Iran. In de Amerikaans-Iraanse contacten werd in principe overeengekomen het overleg voort te zetten.
Fintor zei dat de Amerikaanse delegatie maandag onder leiding stond van de adviseur politieke en militaire zaken van de ambassade, Marcie Ries. Een medewerker van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken, Hossein Amir Abdollahian, leidde de Iraanse delegatie. Fintor zei ook dat via diplomatieke kanalen zal worden geregeld wanneer en waar verder wordt gesproken. Hij dankte de Iraakse regering voor haar bereidheid het overleg voor te zitten.
Washington beschuldigt Teheran ervan het geweld in Irak te bevorderen door de bewapening en de opleiding van sjiitische extremisten. Iran heeft grote invloed in Irak, waar de meerderheid van de bevolking sjiitisch is. Sjiitische politieke partijen onderhouden nauwe banden met Teheran.
De Iraakse premier Nouri al-Maliki zal morgen een bezoek brengen aan Iran. Irak heeft gezegd dat het goede betrekkingen met Iran wenst, maar dat het land geen inmenging in zijn interne aangelegenheid zal dulden.