Kerk & religie

Lutherse gemeenten in PKN luiden de noodklok

AMSTERDAM - De lutherse synode heeft bij het moderamen van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) de noodklok geluid over de gestegen financiële lasten. De afspraken rond de predikantstraktementen die zijn gemaakt rond de fusie van hervormden, gereformeerden en lutheranen dreigen het voortbestaan van veel kleine lutherse gemeenten in gevaar te brengen.

Kerkredactie
6 August 2007 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 04:59

De presidente van de lutherse synode, mevrouw ds. I. Fritz uit Amsterdam, bevestigde maandagmorgen dat er een eerste officieel gesprek is geweest met het synodebestuur van de PKN. „We hebben daarin onze zorgen geuit over het feit dat een aantal lutherse gemeenten dreigt te bezwijken onder de financiële lasten die er zijn, vooral wat het nieuwe stelsel van de bekostiging van predikanten in de PKN betreft.”Volgens ds. Fritz komt de herinschaling van predikanten in de Protestantse Kerk in lutherse gemeenten hard aan. „Onze predikanten verdienden in vergelijking met hun hervormde en gereformeerde collega’s duidelijk minder. Dat betekent concreet dat veel lutherse gemeenten nu meer of veel meer moeten afdragen aan de centrale kas van de PKN.”

Veel lutherse gemeenten moeten nu 25 procent of meer voor hun predikant betalen dan vroeger het geval was, aldus de predikante. „Dat is in een situatie van krimp niet op te brengen. Natuurlijk weten wij dat deze problemen ook spelen bij kleine hervormde gemeenten en gereformeerde kerken. Maar voor ons is extra belastend dat veel lutherse gemeenten streekgemeenten zijn die niet met andere kunnen fuseren. Zo hebben we in Friesland bijvoorbeeld maar één lutherse gemeente. Die kun je niet laten fuseren met gemeenten in Groningen; dat werkt niet.”

Ds. Fritz ontkent dat de financiële problemen bij de lutheranen het gevolg zijn van het samengaan van de relatief kleine Lutherse Kerk met de veel grotere Hervormde Kerk en Gereformeerde Kerken. „We hebben samen afgesproken dat we de calvinistische en de lutherse traditie willen bewaren en voortdragen in de PKN. Daarop spreken we het moderamen aan en we merken dat die oproep landt. Daar zijn we blij mee. Daarbij moeten we ons realiseren dat de afspraken die we destijds maakten over bijvoorbeeld de predikantstraktementen gemaakt werden in een tijd waarin de kerk er toch beter voorstond dan nu.”

Volgens de Amsterdamse predikante is het niet zo dat de lutherse gemeenten de verantwoordelijkheid voor hun voortbestaan afwentelen op de hervormden en gereformeerden binnen de Protestantse Kerk. „Er zijn gelukkig ook lutherse gemeenten die groeien. Zo is in Zwolle het kerkgebouw inmiddels te klein geworden voor de gemeente. Daarnaast werken veel lutherse gemeenten intensief samen met hervormde en gereformeerde kerken. Maar fusie betekent voor ons in sommige plaatsen het verdwijnen van de lutherse traditie. En dat is nooit de bedoeling van de kerkvereniging geweest.”

Teleurgesteld in de vereniging is ds. Fritz niet. „Wij hebben als lutherse synode heel hard gewerkt aan draagvlak voor de kerkvereniging. Een scheuring in ons kleine kerkverband was geen optie. We zijn blij te merken dat het moderamen onze problemen erkent en er alles aan wil doen om met elkaar tot een oplossing te komen.”

Met het moderamen van de PKN is de afspraak gemaakt begin september verder te praten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer