Fortis staat voor grote opgave
BRUSSEL/UTRECHT (ANP) - Voor Fortis is het maandag erop of eronder. De hamvraag is of aandeelhouders van de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar toestemming geven voor de overname van delen van ABN AMRO en de uitgifte van een grote hoeveelheid nieuwe aandelen.
De aandeelhouders vormen een belangrijke horde in de plannen van Fortis. Sinds april maakt het concern deel uit van een bankengroep met Royal Bank of Scotland en Santander. Het trio biedt ruim 71 miljard euro voor ABN AMRO, waarmee het het bod van zijn Britse rivaal Barclays met enkele miljarden overtrof.Het consortium deed er de afgelopen tijd alles aan om zijn achterban ervan te overtuigen dat de plannen goed zijn voor de portemonnee. Een opdeling van ABN AMRO levert grote kostenvoordelen op en dat geld vloeit naar de zakken van de aandeelhouders, betogen de banken.
Fortis mikt op het Nederlandse kantorennetwerk van ABN AMRO, het onderdeel vermogensbeheer en het asset management (beheer van effectenportefeuilles). Critici vragen zich af of Fortis zich niet vertilt. Van de totale overnamesom neemt het concern 24 miljard euro voor zijn rekening. Onderdeel van de financiering is een uitgifte van nieuwe aandelen voor 13 miljard euro. Fortis is zelf nog geen 40 miljard euro waard. Zitten de aandeelhouders wel te wachten op zo’n avontuur?
„Het plan van Fortis is zowel een kans als een risico”, vindt financieel analist Ton Gietman van Petercam. „Fortis kan van subspeler in Nederland opeens de grootste worden. Maar kan het de beloofde kostenbesparingen wel echt realiseren? Per definitie wordt aandeelhouders bij dit soort overnames een heel positief plaatje voorgeschoteld.”
Fortis zou inmiddels een groot deel van zijn achterban over de streep hebben getrokken. Vooral Belgische (groot)aandeelhouders steunen de directie. Verder schaarden zich enkele invloedrijke adviesbureaus achter de plannen. Vaak laten grote buitenlandse aandeelhouders zich hierdoor leiden.
Maar er zijn ook sterke geluiden dat investeerders voor de korte termijn, zoals durfkapitalisten, de plannen willen blokkeren, onder meer met geleende aandelen. Omdat een afwijzing vrijwel zeker leidt tot een stijging van de beurskoers van Fortis, kunnen ze zo snel geld maken.
Volgens analist Gietman is de uitkomst dus nog alleszins onzeker. „Je kunt er alle scenario’s op loslaten. We weten niet hoeveel aandelen de durfkapitalisten in de loop der tijd hebben verworven. Evenmin weten we hoeveel aandelen ze hebben geleend.”
Een afwijzing betekent voor Fortis niet per se het einde. In theorie zou de bank-verzekeraar zijn plannen iets kunnen afzwakken en op een later tijdstip vragen of aandeelhouders akkoord gaan met een kleinere emissie. Gietman: „Ik denk niet dat dat verstandig is. Dan kunnen ze het hele zaakje beter afblazen.”
Fortis belegt maandag afzonderlijk van elkaar twee vergaderingen, eerst in Brussel en dan in Utrecht. Op beide bijeenkomsten heeft Fortis de goedkeuring nodig van minstens driekwart van het aandelenkapitaal dat aanwezig is, al dan niet via machtiging. Royal Bank of Scotland raadpleegt zijn aandeelhouders vier dagen later, Santander heeft de goedkeuring van de achterban al op zak.