Onrust in Darfur voor komst VN-vredesmacht
KHARTOEM (AP) - In het zuiden van Darfur zijn deze week bij gevechten tussen twee Arabische nomadenstammen tientallen doden gevallen. De nieuwe onrust doet zich voor terwijl de internationale gemeenschap bezig is een grotere vredesmacht op te zetten die de burgers van de West-Sudanese regio eindelijk echte bescherming moet gaan bieden.
Donderdag boden vijf Afrikaanse landen troepen aan voor de vredesmacht, waarin de Afrikaanse Unie, die nu 7000 man in Darfur heeft, gaat samenwerken met de Verenigde Naties.De Sudanese kranten Al Sudani (onafhankelijk) en Raie al-Shaab (oppositie) berichtten vanuit Nyala, de hoofdstad van de provincie Zuid-Darfur, dat zeker 82 mannen zijn omgekomen en 20 gewond zijn geraakt bij vechtpartijen tussen de stammen Rizzaigat en Tarjem in de buurt van Nyala. De aanleiding voor de vechtpartijen was niet duidelijk.
De plaatselijke autoriteiten bagatelliseerden het geweld. „Het is niets nieuws, zulke vechtpartijen gaan meestal over waterplaatsen en weilanden, in die context moet het worden gezien”, zei plaatsvervangend gouverneur Farah Mustafa Abdallah. Hij sprak mediaberichten tegen als zou de situatie uit de hand lopen. „Alles is nu volledig onder controle.”
Ooggetuigen die hun verhaal deden tegen Rae al-shaab zeiden dat leden van de Rizzaigatstam met twaalf zwaarbewapende landcruisers waren aangekomen op een open terrein ten zuidwesten van Nyala, waar mannen van de Tarjemstam bijeenwaren voor de begrafenis van een stamgenoot die bij een eerdere confrontatie tussen de twee stammen was omgekomen. Volgens de krant waren 52 mannen ter plekke gedood en twintig gewond geraakt. Later werden nog dertig leden van de Tarjemmannen gedood toen ze van de begrafenis terugkeerden.
Een derde krant, de onafhankelijke Al Sahafa, zei dat er maandag ook vechtpartijen tussen de twee stammen hadden plaatsgevonden ten zuiden van Nyala en dat daar 74 mensen bij waren omgekomen of gewond geraakt.
De regering in Khartoem gaf geen commentaar op de berichten en de regeringsgezinde media maakten geen melding van de inter-Arabische strijd.
De berichten duiden op een verheviging van de stammenstrijd om water en land die rond Nyala al langere tijd aan de gang is. Deze staat los van het conflict dat in 2003 uitbrak, toen zwarte stammen in Darfur in opstand kwamen tegen tientallen jaren van discriminatie en verwaarlozing door de overheid in Khartoem. De door Arabieren gedomineerde regering reageerde door Arabische milities op de opstandelingen af te sturen die in het gebied dood en verderf zaaiden. De meesten van de 200.000 doden die de afgelopen jaren in Darfur vielen, komen op conto van de Janjaweed.
Sudan zei woensdag in te stemmen met de komst van de nieuwe vredesmacht, die 26.000 manschappen gaat tellen en de naam Unamid krijgt. Afgesproken is dat de strijdmacht een overwegend Afrikaans karakter krijgt. Op een bijeenkomst van de Raad voor Vrede en Veiligheid van de Afrikaanse Unie in Ethiopië beloofden Burkina Faso, Kameroen, Nigeria, Egypte en Ethiopië troepen aan Unamid te leveren, Ethiopië maar liefst 5000. Nigeria doet nu al mee aan de AU-vredesmacht, die uit 7000 manschappen bestaat. Het bood aan zijn bijdrage te verhogen van 2000 tot 2700. De andere deelnemers aan de AU-vredesmacht zijn Rwanda, Senegal, Zuid-Afrika en Zambia.
Frankrijk, Denemarken en Indonesië hebben ook al een bijdrage beloofd. Australië bood aan een klein aantal artsen en verpleegkundigen te sturen.
Naar verwachting zal de kleine vredesmacht van de AU uiterlijk 31 december opgaan in Unamid.
De Sudanese regering verklaarde zich donderdag bereid een verzoek van internationale activisten en bekende personen om een zieke rebellenleider uit Darfur een vrijgeleide te geven, in overweging te nemen.
Suleiman Jamous, leider van het Bevrijdingsleger van Sudan en bemiddelaar tussen rebellen en hulpverleners in Darfur, werd vorig jaar in Noord-Darfur opgepakt door manschappen van een rivaliserende rebellenleider die een deal had gesloten met de regering. Vanwege medische problemen en voor zijn veiligheid werd hij later naar een ziekenhuis van de VN buiten Darfur overgebracht. Hij heeft nu specialistische hulp nodig, maar vreest te worden gearresteerd als hij het VN-ziekenhuis verlaat. Tien bekende personen, onder wie de Amerikaanse actrice Mia Farrow, de Zuid-Afrikaanse dominee Desmond Tutu, de Tsjechische oud-president Vaclav Havel en Nobelprijswinnares Jody Williams stuurden een petitie naar Omar al-Bashir. De president regeerde niet, maar minister van Buitenlandse Zaken Lam Akol heeft beloofd de zaak te bekijken, zei een woordvoerder.