Economie

Rabobank laakt conjunctuurbeleid kabinet

De recente plannen van het kabinet-Balkenende de economie een duw in de rug te geven, vinden geen genade in de ogen van Rabobank Nederland.

ANP
11 September 2002 14:46Gewijzigd op 13 November 2020 23:48

„Het is wel begrijpelijk, maar geen verstandig beleid”, schrijft de stafgroep economisch onderzoek van de bank in het eigen kwartaalbericht, dat woensdag is verschenen.

Het kabinet wil volgend jaar, naast bezuinigings- en ombuigingsmaatregelen, een lastenverlichting van 1 miljard euro doorvoeren. Dat gebeurt deels via een verlaging van de WW-premies. De daarop gehoopte loonmatiging door sociale partners moet de economie een impuls geven. Ook wil het kabinet het spaarloon afschaffen. Dat geld zou volgens staatssecretaris Van Eijck van Financiën direct vrij moeten komen, om daarmee eveneens de economie te stimuleren.

Volgens de Rabobank leidt het actief sturen van de conjunctuurcyclus door de overheid eerder tot grote schommelingen in de economie dan tot demping daarvan. Het is volgens de bank namelijk heel lastig te bepalen in welke fase van de cyclus de conjunctuur zich bevindt.

Bovendien worden overheidsmaatregelen vaak met een vertraging doorgevoerd, waardoor ze misschien te laat zijn. Verder is het volgens de stafgroep onduidelijk of een bestedingsimpuls door de overheid ook wel echt leidt tot bestedingseffect. Met andere woorden, geeft de burger het extra geld uit, of pot hij zijn centen op.

Volgens de experts van de Rabobank levert de overheid de beste bijdrage aan de economie door zich niet te veel met de conjunctuur te bemoeien. „De overheidsbegroting fungeert namelijk automatisch als schokdemper van de economie”, stelt de stafgroep. In tijden van economische voorspoed krijgt de overheid meer inkomsten uit belastingen, terwijl de uitgaven voor bijvoorbeeld de werkloosheidsuitkering meevallen. Daardoor neemt de bijdrage van de overheid aan de economische groei af. Bij economische tegenwind geldt juist het tegenovergestelde. Er komt minder belastinggeld binnen, maar de overheid is meer kwijt aan uitgaven.

Dat was het beleid van de twee voorgaande kabinetten. Paars ging uit van een trend van structurele overschotten op de begroting. Dat is volgens Rabobank belangrijk, omdat de „staatsschuld moet worden gereduceerd met het oog op de vergrijzing.” Daarbij mag in laagconjunctuur best eens een tekort voorkomen, maar daar moeten dan wel flinke overschotten in perioden van uitbundige economische groei tegenoverstaan, vindt de bank.

Ook zorgt een trendmatige overheidsbegrotingbeleid voor meer rust, meent de Rabobank. „Dat zou het algemeen vertrouwen in het kabinet en de Nederlandse economie zeker ten goede komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer