Eigen Huis: Record prijsverschillen in bouwleges
AMERSFOORT (ANP) – De verschillen tussen de prijzen van bouwleges in gemeenten zijn nog nooit zo groot geweest. Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis donderdag op basis van eigen onderzoek in veertig gemeenten. Eigen Huis noemt de verschillen „onaanvaardbaar."
De vereniging noemt als voorbeeld van een extreem verschil de kosten voor een vergunning voor een dakkapel in Rotterdam en in Leiden. In de Maasstad kost de permissie 411,30 euro, in Leiden vloeit slechts 33,35 naar de gemeentekas, aldus Eigen Huis.Wat betreft een reguliere bouwvergunning spant het Groningse Haren volgens Eigen Huis de kroon: wie voor 130.000 euro aan bouwkosten een vergunning aanvraagt, is daarvoor 5000 euro kwijt. In een plaats als Terneuzen in Zeeland kost dat 1937 euro.
Volgens de vereniging heeft het vorig jaar ingevoerde legesmodel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) nauwelijks effect. Maar volgens een woordvoerster van de VNG is het nooit de bedoeling geweest om met het model uniforme tarieven te krijgen. „Dat kan ook niet. Het is anders bouwen in de polder dan in een pittoreske binnenstad. Door het model moeten juist de verschillen in tarieven transparant worden." Overigens blijkt volgens de VNG–zegsvrouw dat de gemiddelde stijging van de bouwleges onder het inflatieniveau is gebleven.
Eigen Huis constateert dat een van de veertig onderzochte gemeenten het legesmodel van de VNG nu toepast. Acht andere gemeenten doen dat min of meer. „Het wordt tijd dat een uniform model nu dwingend opgelegd gaat worden aan de gemeenten, zodat de kostprijs voor bouwvergunningen vergeleken kunnen worden", aldus Eigen Huis.
De VNG–woordvoerster stelt dat de vereniging het model niet dwingend kan opleggen en dat gemeenten een democratisch gekozen raad hebben om het beleid te bepalen. Verder verwacht zij dat volgend jaar meer gemeenten het model zullen hanteren. Ook zullen volgens haar sommige lokale overheden daarmee wachten tot 2009, omdat het Rijk dan het stelsel van bouw–, milieu– en andere vergunningen wil vervangen door één omgevingsvergunning.
Ondernemerskoepel Bouwend Nederland pleit al tijden voor afschaffing van de bouwleges. Volgens de bouwers gaat het om kosten die de overheid maakt ter bescherming van veiligheid, gezondheid en milieu. „Die horen uit de algemene middelen te worden gefinancierd." Een mooi moment om de leges af te schaffen, is volgens Bouwend Nederland 2009 als de omgevingsvergunning wordt ingevoerd.