Rapen kievitsei blijft mogelijk in Friesland
LEEUWARDEN - Het blijft mogelijk om in Friesland kievitseieren te rapen. Er is geen aanleiding voor een verbod, aldus de rechtbank in Leeuwarden woensdag.
De uitspraak volgde op een klacht van de Faunabescherming. Die had het rapen van kievitseieren aanhangig gemaakt bij de rechtbank, omdat de eeuwenoude traditie in Friesland schadelijk zou zijn voor de kievitenpopulatie in het noorden van Nederland. De Faunabescherming spande een bodemprocedure aan tegen de ontheffing die de provincie Friesland verleent voor het rapen. Volgens de rechtbank is de ontheffing terecht afgegeven.Voorzitter Harm Niessen van de Faunabescherming vindt het „heel jammer” dat de provincie gelijk heeft gekregen. „De ontheffing lijkt op papier heel aardig, maar is in de praktijk een wassen neus. Volgens ons kan er nooit goed gecontroleerd worden hoeveel eieren er echt worden geraapt.” De voorzitter overlegt met zijn advocaat om te kijken of ze naar de Raad van State zullen stappen.
Tot nu toe lukte het de Faunabescherming alleen in het voorjaar van 2005 haar gelijk bij de rechtbank te halen. Het rapen van eieren werd toen midden in het seizoen stilgelegd. Nadat de provincie de vergunning had aangescherpt, mocht het rapen van de ”ljipaaien” in 2006 wel weer doorgaan. In afwachting van de bodemprocedure werd er ook in 2007 gewoon geraapt.
Friesland is het enige gebied in de Europese Unie waar op cultuurhistorische grond kievietseieren mogen worden geraapt. Gedeputeerde Andriesen van de provincie Friesland is dan ook blij met de uitspraak. „We spannen ons samen met de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten (BFVW) in om de Friese traditie overeind te kunnen houden. Het eierrapen is onderdeel van een uniek weidevogelbeschermingssysteem. We hebben er vertrouwen in dat onze aanpak de juridische toetsen der kritiek kan doorstaan, maar het is toch elke keer weer spannend.”
Vorig jaar maart zag de voorzieningenrechter in Leeuwarden al geen aanleiding om de ontheffing voor het rapen van kievitseieren te schorsen. In de bodemprocedure heeft de rechtbank donderdag de bezwaren van de Faunabescherming ongegrond verklaard en de ontheffing in stand gelaten. De Faunabescherming kan nog wel bij de Raad van State in hoger beroep gaan tegen deze uitspraak. Vogelbescherming Nederland heeft intussen haar bezwaren opzij gezet.
De Raad van State gaf in een eerdere zaak begin december 2005 al aan dat kievitseieren rapen niet strijdig hoeft te zijn met de Vogelrichtlijn. De Raad van State erkende het Friese model en merkte de BFVW aan als deskundig samenwerkingsorgaan voor weidevogelbeschermers aan wie de provincie een ontheffing mag verlenen. Om aan te tonen dat het rapen van eieren geen negatief effect heeft op de Friese kievitenpopulatie gebruikt de provincie het Europese criterium van de Vogelrichtlijn van 1 procent van de jaarlijkse natuurlijke sterfte, om te waarborgen dat het rapen van kievitseieren geen afbreuk doet aan de Friese kievitenpopulatie. Dit leidde er eerder toe dat het raapseizoen met acht dagen is ingekort: tot en met 31 maart, in plaats van tot en met 8 april.