Eneco biedt op Utrechtse REMU
Het Rotterdamse energiebedrijf Eneco wil de Utrechtse branchegenoot REMU overnemen. Eneco wil niet zeggen hoeveel het voor REMU heeft geboden.
Volgens directeur R. Kimman van Eneco is REMU een aantrekkelijke partner en sluiten de activiteiten goed bij elkaar aan. De nieuwe combinatie zou een omzet krijgen van 2,7 miljard euro. Daarmee is Eneco de derde in omvang na de marktleiders Essent met 6,6 miljard en Nuon met 4,5 miljard.
Er lijkt een nieuwe consolidatieronde op gang te komen in de energiesector. Nuon zei bij de presentatie van de halfjaarcijfers ook uit te zijn op verdere samenwerking. Ook Eneco zal zich volgens Kimman na de eventuele inlijving van REMU op de overnamemarkt blijven roeren.
„Wij kijken bijvoorbeeld naar het zuiden”, aldus Kimman. Eneco denkt daarbij aan de Zeeuwse concurrent Delta en aan de kleinere energiebedrijven van Eindhoven en Maastricht. „Met iedereen wordt gesproken.”
De belangrijkste energiebedrijven zijn groot in Nederland maar klein in Europa, weet Kimman. Op langere termijn richt Eneco dan ook de blik op het buitenland. Want niet alleen in Nederland zet de liberalisering en privatisering door. Dat geldt voor heel Europa.
Eneco is eigendom van ruim zestig gemeenten, waaronder Rotterdam en Den Haag. REMU is in bezit van de gemeente en provincie Utrecht.
REMU onthoudt zich van commentaar gedurende het overnameproces. Een woordvoerster wil alleen kwijt dat de verkoop valt binnen de huidige wetgeving. Gemeenten en provincies willen van de energiebedrijven af omdat zij niet mee willen doen op de inmiddels grotendeels geliberaliseerde energiemarkt.
Minister Heinsbroek (Economische Zaken) wil de mogelijkheid om te privatiseren uitstellen tot 2004. Aandeelhouders mogen de bedrijven alleen nog verkopen aan een particuliere eigenaar zonder de afgesplitste elektriciteits- en gasnetwerken en dat is veel minder lucratief. Daarom zoeken bedrijven vooral elkaar op.