Economie

TNT groeit vooral buiten Nederland

HOOFDDORP - Het post- en expresbedrijf TNT groeit vooral buiten Nederland. Vanaf volgend jaar is de Nederlandse postmarkt volledig geliberaliseerd. Daardoor ziet de voormalige monopolist zich gedwongen andere markten aan te boren, onder meer met een actief acquisitiebeleid.

Redactie economie
31 July 2007 07:48Gewijzigd op 14 November 2020 04:58

Dat heeft het afgelopen kwartaal geleid tot een omzetgroei van circa 10 procent tot 2,69 miljard euro, zo maakte TNT maandag bekend.De omzet uit postbezorging in Nederland is gedaald met 2,2 procent tot 613 miljoen euro. De Europese postnetwerken compenseerden de omzetdaling in TNT’s thuismarkt met een groter dan verwachte omzetgroei van 33 procent. Daarvan werd 21,3 procent op eigen kracht behaald, de rest door middel van overnames in met name Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De totale omzetgroei van de postafdeling kwam daardoor uit op 3,8 procent.

De expresdivisie zag zijn omzet toenemen met ruim 14 procent tot 1,67 miljard euro. Ongeveer de helft van die groei kwam via acquisities tot stand. TNT Express deed het afgelopen jaar overnames in Spanje, India, Brazilië en China. Bij al deze bedrijven ligt de integratie met het moederbedrijf op koers, stelt TNT, maar de investeringen die daarmee gepaard gaan, drukken wel op de winstmarge.

Bestuursvoorzitter Peter Bakker zei in een toelichting „over het geheel tevreden” te zijn met de cijfers. Hij wijst vooral op de volumegroei die beide divisies hebben laten zien. Bakker ziet „goede vorderingen” in de uitvoering van de nieuwe strategie die TNT vorig jaar ontvouwde.

De postdivisie staat voor een ingrijpende reorganisatie waarbij in Nederland duizenden banen verdwijnen. De onderhandelingen daarover met de vakbonden beginnen na de zomervakantie, aldus Bakker. TNT wil geld lenen voor een sociaal plan. Een deel van het geleende geld wil het bedrijf steken in een nieuw aandeleninkoopprogramma van 500 miljoen euro.

De recente berichten over de mogelijke herinvoering van het ”gouden aandeel” waarmee overheden belangrijke bedrijfstakken kunnen beschermen tegen buitenlandse overnames heeft Bakker naar eigen zeggen „met interesse” gevolgd. Hij wilde er echter niets over zeggen, behalve dat hij de achterliggende gedachte begrijpt. De staat had tot voor kort ook zo’n aandeel in TNT.

De effectenbank Rabo Securities noemde de resultaten van TNT „teleurstellend.” Beide divisies zijn er debet aan dat het concern de verwachtingen niet kon waarmaken, stelt Rabo. De aandeleninkoop, bedoeld als goedmakertje voor beleggers, komt voor de bank niet als een verrassing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer