Minder zware bommen tegen Taliban
LONDEN/KABUL (ANP) – De NAVO gaat in Afghanistan minder zware bommen inzetten in de strijd tegen de radicaalislamitische Taliban–beweging. Het bondgenootschap hoopt daarmee het aantal burgerslachtoffers te verminderen.
De nieuwe tactiek is een reactie op de groeiende Afghaanse onvrede over het grote aantal burgers dat omkomt of gewond raakt bij operaties van de NAVO. De reputatie van de alliantie heeft hierdoor schade opgelopen, erkende secretaris–generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO maandag in de Britse zakenkrant Financial Times.
In het kader van de nieuwe tactiek zijn ook al een aantal keren acties tegen de Taliban afgelast, aldus de NAVO–topman. De kans dat burgers het slachtoffer zouden worden was in die gevallen te groot. Volgens de NAVO gebruikt de Taliban steeds vaker burgers als menselijk schild.Welke bommen of munitie worden aangepast, is niet duidelijk. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag wilde maandag alleen kwijt dat de NAVO aanwijzingen heeft doen uitgaan naar de ISAF–commandanten in Afghanistan. Details daarover vallen onder operationele informatie, die geheim is. Om die reden kan hij ook niet zeggen of Nederland zijn werkwijze moet aanpassen.
De Afghaanse president Hamid Karzai bekritiseerde onlangs het optreden van de buitenlandse troepen in Afghanistan. Volgens een coalitie van hulporganisaties zijn dit jaar al zeker 230 burgers gedood door acties van buitenlandse troepen.
Taliban–rebellen hebben in hun strijd tegen regering en buitenlandse troepen tien Afghaanse beveiligingsmedewerkers in een hinderlaag gelokt en gedood. De slachtoffers werkten voor een particulier beveiligingsbedrijf uit de Verenigde Staten.
Ondertussen is het lot van de 22 Zuid–Koreaanse gijzelaars die in handen zijn van de Taliban nog steeds onzeker. Onderhandelingen tussen de ontvoerders en de Afghaanse regering hebben nog niet geleid tot een overeenkomst. Kabul liet de twee jongste ultimatums van de Taliban verstrijken.
De extremisten dreigden daarop de christelijke Koreanen te doden, maar inmiddels leken de onderhandelingen weer hervat. „De gijzelaars is niets overkomen”, verzekerde een onderhandelaar van de regering.
De gouverneur van de provincie Ghazni, waar de Zuid–Koreanen bijna twee weken geleden werden ontvoerd, vroeg om twee extra dagen om het conflict op te lossen. Kabul overweegt volgens de vice–minister van Binnenlandse Zaken alle opties, dus ook een gevangenenruil. Ook geweld wordt niet uitgesloten. „Als de gesprekken niets opleveren, zou een militaire operatie gelanceerd kunnen worden”, aldus een functionaris.
De Taliban meldden dat zij de Zuid–Koreanen, onder wie achttien vrouwen, van elkaar hebben gescheiden en op drie plaatsen verborgen houden. Een gijzelaar, een 42–jarige pastoor, werd woensdag doodgeschoten. Het gaat om de grootste gijzelingsactie van de radicale moslims sinds zij in 2001 door buitenlandse troepen van de macht werden verdreven.