Economie

„Ik houd niet van weglopen, ik ben een vechter”

AMSTERDAM (ANP) - „Ik houd er niet van om weg te lopen. Ik ben een vechter.” De zwaar bekritiseerde bestuursvoorzitter van Getronics, Klaas Wagenaar, toonde zich vorige zomer nog strijdbaar toen hem werd gevraagd of het niet beter was om op te stappen wegens de misère bij Getronics. Bijna een jaar later beslist het overnamebod van KPN op Nederlands grootste automatiseerder ook het lot van Wagenaar.

30 July 2007 11:19Gewijzigd op 14 November 2020 04:58
WAGENAAR ...geen greep op Getronics...
WAGENAAR ...geen greep op Getronics...

Met de overname van Getronics door KPN kan een onrustige periode bij de automatiseerder worden afgesloten. Het afgelopen anderhalf jaar kenmerkte zich door boekhoudfraude bij een Italiaanse dochter, winstwaarschuwingen, kritiek op Wagenaar (48) en aanhoudende overnamespeculaties.Kort na zijn aantreden als tweede man bij Getronics begin 2003 leek Wagenaar, die eerder bestuurder was bij de roemruchte automatiseerder Baan, de zaken op orde te krijgen bij het noodlijdende bedrijf. De als redder binnengehaalde manager slaagde er in een jaar in Getronics van de ondergang te redden. Hij werd daarvoor beloond met een bonus van 1 miljoen euro.

Maar drie jaar later maakt een winstwaarschuwing pijnlijk duidelijk dat Wagenaar nooit echt greep heeft gekregen op de onderneming. In januari 2006 blijkt er op grote schaal gesjoemeld te zijn in de boeken van de Italiaanse dochteronderneming. Getronics verkoopt de Italiaanse tak kort daarna, met een boekverlies in het eerste kwartaal van 57 miljoen euro als gevolg.

Hierna blijven slechte berichten over Getronics zich opstapelen. Tegenvallende halfjaarcijfers in 2006 leiden ertoe dat een kwart van de beurswaarde van het concern in rook opgaat. Getronics maakt vervolgens bekend dat het meer dan duizend banen schrapt en dat overnamegesprekken met telecombedrijf KPN zijn mislukt.

Beleggers verliezen hun vertrouwen in het concern en in topman Klaas Wagenaar, zeker als die het aan de stok krijgt met de financiële man Theo Janssen. De cijfers zijn te rooskleurig voorgesteld, aldus Janssen, maar daar is Wagenaar het niet mee eens. Janssen kondigt daarop zijn vertrek aan.

Toch blijft de topman zitten. Hij behoudt het vertrouwen van de mensen om zich heen, onder wie de leden van de raad van commissarissen. Inmiddels worden speculaties rond een mogelijke overname van het geplaagde concern steeds hardnekkiger. Getronics verkoopt in de loop der tijd verschillende slecht presterende divisies in Frankrijk, Japan en Spanje, waardoor het bedrijf een aantrekkelijke overnameprooi wordt.

De oorsprong van Getronics ligt bij het in 1887 opgerichte technisch installatiebedrijf Groenpol, dat begin 1900 een notering krijgt aan de beurs. Na een overname in 1970 door de Steenkolenhandelsvereniging (SHV) verdwijnt het bedrijf een tijdje van de beurs.

In 1983 gaat de onderneming onder de naam Geveke Electronics, na een zogenaamde management buy-out onder leiding van zakenman Ton Risseeuw, toch weer op zelfstandige voet verder. In 1985 betreedt het concern opnieuw de beursvloer, waarna het in 1988 de naam verandert in Getronics.

In 2002 gaat het bijna mis met Getronics. Het vertilt zich aan de overname van de veel grotere Amerikaanse concurrent Wang Global in 1999, waardoor het bedrijf met een enorme schuldenlast komt te zitten. Onder leiding van het bestuursduo Wagenaar en Axel Ruckert wordt in 2003 een omvangrijk saneringsplan ingezet. Het softwarebedrijf krimpt de omzet in van 4,1 miljard in 2001 tot 2,1 miljard euro in 2004. Wagenaar krijgt vervolgens, ten koste van Ruckert, een vast contract als bestuursvoorzitter aangeboden.

Daarna lijkt het een paar jaar goed te gaan. In maart 2005 slaagt de automatiseerder er ten koste van concurrent Ordina in branchegenoot PinkRoccade over te nemen. Met de overname wordt Getronics PinkRoccade de grootste ict-dienstverlener in Nederland, het bedrijf groeit richting de 30.000 werknemers en boekt een bescheiden winst van 4 miljoen euro.

Maar in 2006 duikt het concern opnieuw in het rood en verliest 145 miljoen euro. „De interne organisatie en operationele prestaties van Getronics zijn de afgelopen jaren afschuwelijk geweest”, schrijft effectenbank Petercam maandag in een commentaar. Maar dit staat een ruime verdrievoudiging van de bonus voor Wagenaar, tot 586.000 euro, niet in de weg. „Het lijkt wel graaien in de kas van Getronics”, constateerde een aandeelhouder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer