Libië: Bulgarije moet gratie zestal intrekken
TRIPOLI (AP) - Libië blijft erbij dat de in dat land tot levenslang veroordeelde arts en verpleegkundigen hun straf in Bulgarije moeten uitzitten.
Dat hebben de premier en de minister van Buitenlandse Zaken van Libië zaterdag gezegd op een persconferentie die ze gaven met familieleden van kinderen die opzettelijk door het zestal met het aidsvirus hiv zouden zijn besmet.Minister van Buitenlandse Zaken Abdel-Rahman Shalqam zei dat Libië de Arabische Liga heeft gevraagd te bespreken of er actie ondernomen moet worden tegen Bulgarije. Hij zei niet wat die actie zou kunnen inhouden. De Arabische Liga vergadert maandag in Caro. Libië zal ook steun zoeken bij de Europese Unie en de Organisatie van Islamitische Conferentie, zei de minister.
Libië liet de zes vorige week dinsdag gaan. Dat was een week nadat de doodstraf die ze hadden gekregen wegens het opzettelijk besmetten van ruim 400 kinderen met hiv was omgezet in levenslang. Het zestal -vijf Bulgaarse verpleegkundigen en een Palestijnse arts, die vorige maand de Bulgaarse nationaliteit kreeg- kreeg direct na aankomst in Bulgarije gratie van de Bulgaarse president. Shalqam zei in eerste instantie dat de president het goede recht had om de zes, die in Libië 8,5 jaar gevangen zaten, gratie te verlenen. Nadat de families van besmette kinderen, die de terugkeer van de zes eerder mogelijk maakten door in te stemmen met de omzetting van hun straf, hadden geprotesteerd sloeg hij echter een andere toon aan.
De Libische organisatie van families van met HIV besmette kinderen zei zaterdag de regering te hebben gevraagd de diplomatieke betrekkingen met Bulgarije te verbreken, Bulgaarse bedrijven uit Libië weg te sturen en alle Bulgaarse gastarbeiders het land uit te zetten.
De Palestijnse arts, Ashraf al-Hazouz, vertelde vrijdag in een interview uitgebreid over de afschuwelijke martelingen die hij in Libië heeft moeten ondergaan. Ook zei hij naderhand een verklaring te hebben moeten ondertekenen waarin stond dat hij goed was behandeld. Drie van de verpleegkundigen hebben gerechtelijke stappen aangekondigd tegen degenen door wie ze in Libië zijn gemarteld. Shalqam deed de verhalen van de arts en de verpleegkundigen over martelingen zaterdag af als „flauwekul.”
De zes zeiden al eerder dat hun aanvankelijke bekentenissen werden afgedwongen door marteling. Ze werden veroordeeld ondanks verklaringen van wetenschappers, die zeiden dat de kinderen al aids hadden voor de zes in het ziekenhuis waar de besmettingen plaatshadden kwamen werken.