Kreuzberg verzet zich tegen komst McDonald’s
BERLIJN - In de Wrangelstrasse in de hippe Berlijnse wijk Kreuzberg wemelt het van de eettentjes. Het aanbod varieert van een Chinees, een Thai en relaxte cafeetjes met donker Duits bier tot een Italiaanse espressobar waar broodjes biologische mozzarella worden verkocht. Sommige inwoners van de wijk, een verzamelplaats van andersglobalisten en alternatievelingen, zijn niet zo blij met de nieuwste tent die binnenkort aan de Wrangelstrasse zijn deuren opent: hamburgerketen McDonald’s.
Zaterdag nog stak de politie een stokje voor een demonstratie tegen de komst van het fastfoodrestaurant door zo’n veertig actievoerders van de actiegroep McWiderstand (McVerzet), omdat de groep geen toestemming zou hebben gevraagd om te demonstreren. Enkele betogers, getooid met clownspruiken die het handelsmerk zijn van McDonald’s-mascotte Ronald McDonald, wisten echter onder de wegversperring door te glippen die de politie had opgeworpen op de plaats waar het filiaal moet verrijzen, en hingen er een spandoek op. Het hekwerk rond de bouwplaats is beklad met McDonald’s-onvriendelijke leuzen, en het bedrijf heeft beveiliging moeten inhuren om het stuk braakliggende grond erachter te bewaken.Tegenstanders vinden dat McDonald’s niet thuishoort in Kreuzberg, zelfs al zijn er al veertig filialen van de hamburgerketen in Berlijn, waarvan een niet ver van de Wrangelstrasse. Ze zijn bang dat de komst van het restaurant ten koste gaat van het unieke karakter van wijk en dat leerlingen die de scholen in de buurt bezoeken, zullen bezwijken voor de verlokkingen van het vette voedsel dat er over de toonbank gaat. Ook vrezen ze dat de komst van de McDonald’s met een McDrive nog meer verkeer zal opleveren.
„Kreuzberg is een zeer alternatieve wijk, en het gebied rond de Wrangelstrasse heeft veel kleine winkeltjes - geen Burger King, geen IKEA, geen Karstadt (een warenhuis, red.) Dat is wat het gebied onderscheidt. De bewoners willen gewoon geen McDonald’s midden in het centrum van Kreuzberg”, zegt Philipp Raschdorff van McWiderstand.
Een woordvoerder van McDonald’s in Duitsland zegt dat de komst van het filiaal een bijdrage betekent aan het aanbod in de wijk en dat bovendien de meeste inwoners boven de twintig zijn en oud en wijs genoeg om zelf te bepalen wat ze eten.
Kreuzberg, dat pal achter de Berlijnse Muur lag in het westelijke deel van de stad totdat die in 1989 werd afgebroken, kent een zeer diverse bevolking. Natuurwinkels staan er zij aan zij met kebabzaakjes, studenten en krakers wonen er naast Turkse gezinnen. Eind jaren ’80 kwam het er geregeld tot botsingen tussen de politie en linkse activisten, maar inmiddels gaat het er minder hard toe.
Wel is de wijk nog steeds een bolwerk van de Groenen. Plaatselijk Groenenparlementslid Hans-Christian Ströbele is ook geen voorstander van McDonald’s in zijn buurt, maar hij weet dat er geen wettelijke mogelijkheden zijn om de komst van het restaurant tegen te houden. „Ik vrees dat McDonald’s, met al zijn reclamemogelijkheden, de scholieren ertoe zal verleiden hun boterhammetjes en appels in de lunchpauze niet op te eten”, zegt hij na een gesprek met vertegenwoordigers van het bedrijf. „Ik kan niet zeggen dat we het eens zijn geworden. We hebben standpunten uitgewisseld”, zegt Ströbele.
Sommige inwoners kan het weinig schelen dat de McDonald’s er komt. „Als McWiderstand zegt dat Kreuzberg zo’n tolerante wijk is, moeten ze zelf ook een beetje tolerant doen”, zegt Volker Könitz, eigenaar van een restaurant in Zuid-Duitse specialiteiten aan de Wrangelstrasse. Een paar deuren verder haalt ook Gritje Lomer, die samen met haar man de koffiebar Baretto runt, haar schouders op. „De schooljeugd kan ook gewoon naar de Lidl en daar smerige dingen halen om te eten”, zegt ze wijzend naar de goedkope supermarkt aan het einde van de straat. Haar broodjes met biologische pecorino en mozzarella zijn aan hen ook niet besteed, weet ze. „Wat dat betreft heb ik weinig te vrezen van de nieuwe concurrent.”