Buitenland

Koeler weer helpt Griekse brandweer

ATHENE - De bosbranden in Griekenland en andere delen van de Balkan raasden vrijdag nog voort. Maar mede dankzij een daling van de temperatuur, die vrijdag zo’n 10 graden lager lag dan in de afgelopen dagen (boven de 30 graden in plaats van boven de 40 graden Celsius), kon de Griekse brandweer later op de dag toch enkele successen melden.

Buitenlandredactie
27 July 2007 23:31Gewijzigd op 14 November 2020 04:58
KOPANCE – In het zuiden van Europa zijn duizenden brandweerlieden in de weer om bosbranden te bestrijden. De grootste branden woeden momenteel in Griekenland, Bulgarije en Macedonië. Foto: een Macedonische legerhelikopter assisteert bij de bluswerkzaamhed
KOPANCE – In het zuiden van Europa zijn duizenden brandweerlieden in de weer om bosbranden te bestrijden. De grootste branden woeden momenteel in Griekenland, Bulgarije en Macedonië. Foto: een Macedonische legerhelikopter assisteert bij de bluswerkzaamhed

Zo werd hij alle branden meester op het Ionische eiland Kefalonia, waar honderden toeristen moesten worden geëvacueerd. En een brand bij Aegio, op de Peloponnesus, die zo’n honderd huizen in de as heeft gelegd, kon deels onder controle worden gebracht.Honderden branden hebben deze zomer in Griekenland meer dan 10.000 hectare bos in de as gelegd en het leven gekost aan vijf brandweerlieden. Vrijdag streden 880 brandweerlieden, 100 soldaten, 213 brandweerauto’s en 20 vliegtuigen op tientallen fronten tegen het vuur, meldde een radiostation. Vrijdag zouden die versterking krijgen van twee Russische blusvliegtuigen, die Moskou heeft gestuurd in antwoord op een verzoek om bijstand van premier Kostas Karamanlis. Een van de twee is een Iljoesjin-76, die ongeveer 40 ton water kan vervoeren - meer dan zesmaal zo veel als de Griekse tankvliegtuigen. De hevigste branden woeden nu in Noord-Griekenland, bij de grens met Albanië en Macedonië.

Macedonië, Kroatië, Bulgarije en Servië hebben ook hulp gevraagd aan andere landen.

Volgens de Europese Commissie, die de hulpaanvragen coördineert, kunnen veel landen niet helpen omdat ze zelf met branden kampen. Bovendien zijn de crisisgebieden vaak erg bergachtig, wat de blusactiviteiten bemoeilijkt.

De regering riep de noodtoestand uit in delen van Midden- en Zuid-Italië die worden geteisterd door bosbranden. Hierdoor kunnen nationale hulpgelden en -goederen sneller naar de regio’s vloeien.

De branden in Italië hebben tot dusver aan vijf mensen het leven gekost. De schade wordt vooralsnog geschat op zeker 1 miljard euro, aldus Italiaanse media.

Volgens het Wereld Natuur Fonds ging in Italië tot dusver 9000 hectare beschermd natuurgebied in vlammen op, een gebied zo groot als De Biesbosch.

Op het Canarische eiland La Gomera woedt eveneens een bosbrand. Tweehonderd inwoners van de dorpen Chipude en El Cercado zijn geëvacueerd. Dat hebben de eilandautoriteiten gisteren gemeld. Ongeveer een derde van La Gomera bestaat uit bos, dat grotendeels is aangemerkt als werelderfgoed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer