„ABN stelt beslissing over Barclays uit”
AMSTERDAM - ABN AMRO neemt maandag nog geen beslissing over het verbeterde bod van het Britse Barclays. Dat verwachten bronnen dicht bij de onderhandelingen.
Barclays wil dat ABN AMRO het verbeterde bod aanbeveelt bij zijn aandeelhouders. Doet de grootste bank van Nederland dat niet, dan trekken de Britten hun bod in.Barclays wil uiterlijk maandag antwoord. De verwachting is dat ABN AMRO uitstel vraagt. Barclays zal hier vrijwel zeker mee instemmen.
Het bestuur en de commmissarissen van ABN AMRO buigen zich vrijdag over het bod van Barclays en dat van het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander.
Barclays verhoogde zijn bod naar 67,5 miljard euro en wil ruim een derde in contanten betalen. Het bankentrio biedt 71,1 miljard euro, grotendeels in contanten.
ABN AMRO zou onder meer willen afwachten wat de aandeelhoudersvergadering van Fortis op 6 augustus oplevert. De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar vraagt zijn aandeelhouders in te stemmen met het bod en de uitgifte van nieuwe aandelen ter financiering van de overname. Het is geen gelopen race.
Handelaren houden er rekening mee dat durfkapitalisten de ambitieuze overnameplannen van Fortis dwarsbomen. „Kortetermijnbeleggers kunnen tegen stemmen, omdat de koers van Fortis dan omhooggaat”, aldus fondsmanager Stefan Vyverman van Commerzbank International. „In deze vreemde tijden waarin hedgefondsen zich inkopen in bedrijven, is niets zeker.”
Verder werd donderdag bekend dat De Nederlandsche Bank (DNB) een toezichtmaatregel op ABN AMRO en kantoren van de bank in New York en Chicago heeft ingetrokken. De maatregel -ingevoerd op 19 december 2005- werd aan ABN AMRO opgelegd omdat de bank zich in de Verenigde Staten niet voldoende wapende tegen onder meer witwaspraktijken.
Volgens DNB heeft ABN AMRO inmiddels voldaan aan de noodzakelijke verbeteringen als het gaat om Amerikaanse wetten. De Amerikaanse toezichthouders hebben de maatregelen nog niet ingetrokken, zo liet een zegsman van DNB weten. Door de maatregelen moet ABN AMRO bij overnames in de Verenigde Staten speciaal toestemming vragen. Als ook de Amerikanen hun maatregelen intrekken, valt deze plicht weg.
Daarnaast meldde Bank of America (BOA) donderdag de Amerikaanse federale rechtbank in New York te hebben gevraagd de rechtszaak te beëindigen die het concern had aangespannen tegen ABN AMRO. De bank had de rechter ingeschakeld om te voorkomen dat ABN AMRO zijn Amerikaanse dochter LaSalle aan een andere partij zou verkopen. De beide concerns hadden overeenstemming bereikt over de verkoop van LaSalle, maar de ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam schortte die op omdat toestemming nodig zou zijn van de aandeelhouders van ABN AMRO.
De Hoge Raad maakte dat vonnis echter eerder deze maand ongedaan. ABN AMRO mag LaSalle verkopen aan BOA, en daarmee is verder procederen voor de Amerikaanse bank overbodig geworden.