Fiscus gaat bedrijven niet compenseren
DEN HAAG - De Belastingdienst gaat de naar schatting 430.000 bedrijven die in september opnieuw de loongegevens van hun personeel moeten aanleveren hiervoor niet schadeloos stellen.
Dat meldde het ministerie van Financiën donderdag. MKB-Nederland eiste vorige maand van de overheid een compensatie van 500 euro voor elk bedrijf dat opnieuw loonaangifte moet doen.Wel belooft de Belastingdienst „nog steviger” in te zetten op een „voelbare lastenverlichting” voor ondernemers. De fiscus gaat daarom onder meer overleggen met werkgevers, marktpartijen en softwareleveranciers om beter aan te sluiten bij de administratieve praktijk van werkgevers.
De naar schatting 430.000 bedrijven zijn de dupe van problemen met de invoering van het project Walvis (Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringswetten), dat op 1 januari vorig jaar in werking trad. Met dit project, dat is bedoeld om de administratieve lasten van het bedrijfsleven te verlagen, zijn het afgelopen jaar grote administratieve problemen ontstaan.
Doel was dat bedrijven voortaan konden volstaan met het leveren van loongegevens aan de Belastingdienst, die de informatie vervolgens zou doorgeven aan UWV. De Belastingdienst bleek echter niet in staat de gegevens van de integrale loonaangifte tijdig naar UWV door te sluizen.
Veel Nederlanders wachten hierdoor al maandenlang op uitbetaling van toeslagen en terugbetaling van te veel betaalde premies voor de zorgverzekeringswet en werknemersverzekeringen. Dit kan pas worden opgelost nadat de bedrijven opnieuw de loongegevens van hun werknemers hebben opgestuurd naar de Belastingdienst.