Economie

Blauwtong op bedrijf in Bavel

DEN HAAG - Op een bedrijf in het Noord-Brabantse Bavel is donderdag blauwtong geconstateerd. Het is het eerste geval van de ziekte in Nederland dit jaar.

Redactie politiek
27 July 2007 08:52Gewijzigd op 14 November 2020 04:58

Dat heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gemeld.Volgens een woordvoerder van Landbouw gaat het om één rund. De ziekte kwam aan het licht toen het dier een voor de export verplichte test kreeg. Overigens heeft de koe geen zichtbare ziekteverschijnselen. Het dier is positief getest op antistoffen en op het virus.

Extra maatregelen tegen besmetting zijn volgens het departement niet nodig, omdat minister Verburg nog vorige week alle versoepelingen rond het virus heeft ingetrokken naar aanleiding van gevallen van blauwtong in Duitsland en België eerder dit jaar. In april versoepelde Verburg de regels voor de bestrijding van de dierziekte nog.

In Duitsland zijn onlangs bij twee schapen en twee runderen besmettingen met het blauwtongvirus bevestigd. In België werd recent een besmetting bij een schaap vastgesteld, aldus het ministerie van Landbouw.

De Nederlandse regelgeving voor het vervoer van herkauwers valt nu onder het Europese regime, waarbij vervoer alleen onder voorwaarden is toegestaan. Koeien, schapen en geiten moeten binnen 48 uur voor de geplande reis worden getest op de veeziekte. De dieren mogen alleen rechtstreeks naar een slachthuis worden afgevoerd.

Blauwtong is een virus uit Zuid-Europa en Afrika dat runderen, schapen en geiten treft. Het virus dook vorig jaar voor het eerst grootschalig op in Nederland, België en Duitsland. Een ziek dier heeft hoge koorts en ontstoken lippen, oren en oogleden. Acht dagen na de infectie kan het dier doodgaan. De meeste dieren die het virus hebben, worden echter niet ziek.

Van de ziekte zijn 24 typen bekend. Het virus wordt verspreid door de knut, een vliegje. In totaal waren er vorig jaar in Europa 2295 uitbraken, waarvan 456 in Nederland. Vaccinatie is moeilijk. Mensen zijn niet vatbaar voor de ziekte.

Bij de Europese Commissie in Brussel waren tot afgelopen weekend dit jaar 127 gevallen van blauwtong gemeld. De meeste uitbraken (79) deden zich voor in Duitsland, gevolgd door Frankrijk (24).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer