Onrust op Goeree over plan Zuiderdiep
GOEDEREEDE - Onder de inwoners van de kop van Goeree-Overflakkee leeft onvrede over de plannen voor de mogelijke verdwijning van zo’n 400 hectare landbouwgrond voor het natuurproject Zuiderdiep. Projectbureau Deltanatuur wil door de inlaat van zeewater ten oosten van Stellendam een polder laten ontstaan die onder invloed komt van de getijden.
Agrariër Hans Biemond wijst vanuit de keuken van zijn boerderij aan de Zuiderdiepweg in Dirksland over het uitgestrekte polderlandschap. „Dit plan is gewoon te gek voor woorden. Zeer goede landbouwgrond wordt opgegeven en de polder wordt vol zout water gezet.” Twee derde van zijn land ligt in de Zuiderdieppolder.Biemond schreef het ”Beter Plan Zuiderdiep”, waarin hij een alternatief voor de plannen van Deltanatuur uitwerkte. „Het komt erop neer dat ik pleit voor een buitendijks natuurgebied dat iets kleiner is dan de voorgestelde 400 hectare. De omvorming van de Zuiderdieppolder tot natuur met daarin recreatiemogelijkheden is een wassen neus, want mensen mogen het gebied niet eens meer in”, aldus een verontwaardigde Biemond.
Deltanatuur heeft zijn voorstel volgens de agrariër absoluut niet serieus genomen. „Ze hebben het rapport slechts vluchtig doorgekeken, zonder oog te hebben voor de details. Terwijl de gemeenteraad wel de opdracht had gegeven dit plan serieus te onderzoeken.”
De aanleg van een getijdengebied op Goeree-Overflakkee dient ter compensatie van de schade die de uitvoering van de Deltawerken aan de natuur heeft toegebracht. In het deltagebied van Rijn en Maas zijn gronden die regelmatig worden overspoeld met zout water bijna niet te vinden. Daarmee is ook de zeldzame natuur in dergelijke gebieden verdwenen.
Uit studies is gebleken dat het gebied rond het Zuiderdiep op Goeree-Overflakkee de beste mogelijkheden biedt voor de aanleg van een slikkengebied. Biemond plaatst hierbij de kanttekening dat het om studies van Deltanatuur gaat. „Of dit echt waar is, is de grote vraag. Waarschijnlijk kan hetzelfde plan voor veel en veel minder geld ook bij de slikken van Flakkee worden uitgevoerd. Die grenzen aan het zoute Grevelingenmeer.”
Een woordvoerder van de gemeente Goedereede zegt dat er in totaal 55 reacties op de plannen zijn binnengekomen. „Na de inspraakprocedure moet de gemeenteraad zich nog uitspreken over het bestemmingsplan.” Zowel de raad van Dirksland als van Goedereede moet een beslissing nemen over het gebied, omdat het op grondgebied van beide gemeentes ligt.
De SGP-fractie van Goedereede noemt de plannen van Deltanatuur kapitaalvernietiging. „We verliezen unieke vruchtbare grond en jonge bedrijven, waarvan de gebouwen nog geen 25 jaar oud zijn”, zegt SGP-raadslid T. Human.
De SGP is beslist niet tegen de aanleg van natuur is, maar ze heeft wel bezwaren tegen ontpolderen. „Wij hebben erop aangedrongen dat de akkerbouwers in ieder geval financieel gecompenseerd moeten worden. Pas als dat geregeld is, willen we praten over een wijziging van het bestemmingsplan.”
De CDA-fractie van Goedereede zal niet met het voorstel instemmen zoals dat nu op tafel ligt. „Een goede compensatieregeling voor grondeigenaren, toegankelijke natuur voor burgers en waarborging van de zoetwatervoorziening zijn voor ons essentiële punten. Als deze zaken worden gehonoreerd, kijken we verder”, aldus fractievoorzitter Van Oostenbrugge.
De Dirkslandse fractie van de ChristenUnie ziet ook weinig in het plan. „Ons is verteld dat de effecten van de voorgestelde veranderingen pas over vijftig jaarzichtbaar zijn. Daarom willen wij een goed overdacht besluit nemen. Daarnaast zullen wij alleen voorstemmen als het gebied toegankelijk wordt als natuurgebied”, aldus raadslid Wolfert.
Als de plannen van Deltanatuur voor het natuurproject Zuiderdiep doorgang vinden, zit boer Biemond met zijn handen in het haar. „Tot op heden heb ik niets gehoord over compensatie. Als ik echt moet vertrekken, zou ik niet weten waarheen. Mogelijkheden om elders grond te kopen, heb ik niet.”