Economie

Aandeelhouders van betrokken banken nu aan zet

AMSTERDAM (ANP) - In de overnamestrijd om ABN AMRO zijn het nu de aandeelhouders van alle betrokken banken die beslissen over de toekomst van de grootste bank van Nederland.

24 July 2007 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 04:57

Zowel Barclays als het bankentrio moet bij zijn eigen aandeelhouders toestemming gaan vragen voor de overname. Barclays kwam maandag met een verbeterd bod op ABN AMRO.Het nieuwe bod van Barclays komt neer op een totaalbedrag van 67,5 miljard euro, waarvan 37 procent in contanten. De bieding is nog altijd lager dan het rivaliserende bod van 71,1 miljard euro van het drietal Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander. Bovendien willen de drie 93 procent in contanten uitkeren.

Barclays kon zijn bieding verbeteren met de hulp van het Chinese staatsbedrijf China Development Bank en de staatsinvesteringsmaatschappij Temasek uit Singapore. Ze steken ruim 13 miljard euro in de transactie in ruil voor een belang van dik 12 procent in de fusiebank.

Westerse politici kijken met argusogen naar investeringen die Chinese en Russische staatsbedrijven doen in grote Europese bedrijven. Ze zijn beducht voor de invloed van dergelijke staatsbedrijven in grote Europese ondernemingen. Eerder deze maand liet de Europese Commissie weten te onderzoeken of er maatregelen nodig zijn.

Fortis belegt op 6 augustus een aandeelhoudersvergadering. De bijeenkomst is beladen, omdat de Belgische bankverzekeraar van zijn aandeelhouders toestemming moet krijgen een monsteremissie van maximaal 15 miljard euro uit te voeren om de overname te financieren. Sommige aandeelhouders vrezen „het avontuur” waarin Fortis zich begeeft.

Ook Barclays moet van zijn aandeelhouders toestemming krijgen de overname door te zetten. ABN AMRO zelf kan het tempo van de overname bespoedigen. Barclays heeft laten weten dat zijn bieding op de bank alleen geldt als ABN AMRO dit bod bij zijn aandeelhouders aanbeveelt. Mocht ABN AMRO zijn voorkeur uitspreken voor het bankenconsortium, dan haakt Barclays af.

De kans dat ABN AMRO Barclays de rug toekeert, lijkt niet groot. Het concern gaf tot nu toe altijd de voorkeur aan een fusie met Barclays. Daar staat tegenover dat de relatie tussen het consortium en ABN AMRO wat lijkt te zijn verbeterd.

Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink zei afgelopen weekeinde dat er rekening mee moet worden gehouden dat het consortium wint.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer