Kerk & religie

„Het Koninkrijk wordt realiteit voor onze ogen”

BIDDINGHUIZEN - Jezus brengt het Koninkrijk in het hier en nu. Het is eeuwenlang voorbereid, maar het gebeurt nu, het wordt realiteit voor je ogen. Dat zei ds. Dick Westerkamp maandag tijdens de New Wine Zomerconferentie in Biddinghuizen, die zaterdag begon en tot vrijdag wordt gehouden.

Kerkredactie
24 July 2007 10:31Gewijzigd op 14 November 2020 04:57
BIDDINGHUIZEN – Voor veel bezoekers van de New Wine Zomerconferentie is de bijeenkomst tegelijk vakantie houden. Er zijn 1800 kampeergasten, die een week lang op het Walibiterrein in Biddinghuizen bivakkeren en diverse seminars en vieringen bijwonen. Foto
BIDDINGHUIZEN – Voor veel bezoekers van de New Wine Zomerconferentie is de bijeenkomst tegelijk vakantie houden. Er zijn 1800 kampeergasten, die een week lang op het Walibiterrein in Biddinghuizen bivakkeren en diverse seminars en vieringen bijwonen. Foto

Het terrein van de Paasheuvel in Vierhouten werd te klein voor de jaarlijkse New Wine Zomerconferentie. Vandaar dat is uitgeweken naar het evenemententerrein van Walibi, waar ook de pinksterconferentie van Opwekking wordt gehouden. De beweging New Wine wil kerken toerusten om meer ruimte te maken voor „het werk en de gaven van de Geest” binnen de gemeente.Er zijn 1800 kampeergasten en rond de 300 daggasten, aldus Rens Huizinga, voorzitter van het organisatieteam. Voor de volwassenen is er iedere ochtend en avond een centrale viering met aanbidding, Bijbels onderwijs en gebed. Overdag zijn er verschillende seminars over uiteenlopende onderwerpen. Jongeren en leerlingen van de basisschool hebben ieder een eigen programma met sprekers, muziek en sport.

Het thema van de conferentie is ”Vrede van God”. Ds. Dick Westerkamp, voorzitter van New Wine Nederland, stelde gisteren dat de grondgedachte van New Wine samen te vatten is met de boodschap van het Koninkrijk van God. „Dat was de kern van de boodschap van Jezus: Het Koninkrijk van God is nabijgekomen. Het Koninkrijk van God heeft te maken met de hele schepping. God heeft de wereld geschapen en niet losgelaten. Het Evangelie is goed nieuws voor de hele werkelijkheid.”

Ds. Westerkamp zette het thema uiteen aan de hand van de drieslag schepping, zondeval en verlossing. „De schepping is het werk van God. De mens was geschapen om te luisteren naar Zijn stem. Hij had als hoge roeping een sleutelpositie in de schepping in te nemen.”

Door de zondeval heeft de satan de gezagspositie van de mens overgenomen. Hij is de overste van deze wereld geworden. Door de komst van Gods Zoon is er echter perspectief voor verlossing van de hele schepping, aldus ds. Westerkamp. „Veel christenen hebben de gedachte dat de verlossing er alleen is voor individuele zielen. Als het geloof in Jezus de weg naar de hemel is, is als het ware je ticket geboekt. Het is echter niet zozeer dat de mens naar de hemel gaat, maar dat de hemel naar de aarde komt en de hele wereld door God wordt teruggewonnen. Dat is de kern van het Koninkrijk: de werkelijkheid beantwoordt weer aan Gods bedoeling.”

Wanneer in Jezus de nieuwe schepping zich baan breekt, als een lichte plek, worden de machten van de duisternis ook levend. „De wereld van de demonen, de ziekte en de dood verzetten zich, maar Jezus overwint ze. Er ontstaat een spanning tussen het alreeds doorgebroken zijn van het Koninkrijk en het nog niet helemaal.”

Ds. Westerkamp benadrukte ook de voorlopigheid van het Koninkrijk. Dat was ook al het geval in het leven van Jezus. „Vaak ziet men Jezus als een verklede God: aan de buitenkant mens, maar vanbinnen God. Maar Hij was ook waarachtig mens. Als kind en kleuter was Hij niet alwetend, maar groeide Hij in kennis en wijsheid. Als Jezus de Geest nodig had en Zich afhankelijk wist van de Vader, hoeveel temeer geldt dat voor ons.”

Samuel
Ds. Mark Aldridge (Londen) ging in op het luisteren naar Gods stem. Samuel moest drie keer horen voordat hij wist dat het God was Die hem riep. Ds. Aldridge benadrukte het openstaan voor God. „Als U verwacht Gods stem te horen, zúlt u Hem ook horen. Maar tegelijkertijd wordt er een waarschuwing afgegeven: God verwacht dat u Hem niet alleen hoort, maar ook gehoorzaamt. Het is gemakkelijker te horen dan Hem te gehoorzamen.”

Hij belichtte het luisteren naar Gods stem ook met het voorbeeld van Petrus, die op het water liep toen hij de stem van Jezus hoorde. „Maar als hij ineens denkt: Ik ben een visser en hoor eigenlijk thuis op de boot, begint hij te zinken. De vijand van het geloof is de twijfel. Velen horen de stem van God, maar dan komt de twijfel en ziet men niets meer. God wil een profetische kerk die moet leren naar Zijn stem te horen.”

Op het programma voor de conferentie staan ook diverse Engelse sprekers. Twee van hen moesten verstek laten gaan vanwege de overstromingen die Groot-Brittannië teisteren. Verder werken Arnold van Heusden, Ria de Baat, Sabine van der Heijden, Jacques Helder, Gerard en Lydia Kansen, Dick en Jeannette Westerkamp, Norman Viss en Willem Smouter aan de conferentie mee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer