Economie

Uitstel dreigt voor simpeler aangifte

DEN HAAG - De Belastingdienst heeft de voorbereidingen voor de vooraf ingevulde aangifte tijdelijk opgeschort. De fiscus meldde maandag dat pas in september kan worden besloten of de aangifte, waarbij de Belastingdienst steeds meer gegevens van burgers en bedrijfsleven vooraf invult, volgens planning in 2008 kan worden ingevoerd.

Redactie politiek
24 July 2007 10:14Gewijzigd op 14 November 2020 04:57

In september zijn de uitkomsten beschikbaar van het onderzoek naar de overdracht van loongegevens van uitkeringsinstantie UWV naar de Belastingdienst in het kader van het project Walvis (Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringswetten), dat op 1 januari vorig jaar in werking trad.Met dit project, bedoeld om de administratieve lasten van het bedrijfsleven te verlagen, zijn het afgelopen jaar grote administratieve problemen ontstaan. Doel was dat bedrijven voortaan konden volstaan met het leveren van loongegevens aan de Belastingdienst, die de informatie vervolgens zou doorgeven aan UWV.

De Belastingdienst bleek echter niet in staat de gegevens van de integrale loonaangifte tijdig naar UWV door te sluizen. Naar schatting moeten daarom 430.000 bedrijven opnieuw de loongegevens van hun werknemers opsturen naar de Belastingdienst. Veel Nederlanders wachten hierdoor al maandenlang op uitbetaling van toeslagen en terugbetaling van te veel betaalde premies voor de zorgverzekeringswet en werknemersverzekeringen.

De loongegevens zijn ook nodig voor de vooraf ingevulde aangifte. Daarnaast wil de fiscus nog meer tests uitvoeren met de vooraf ingevulde aangifte om ervoor te zorgen dat de gegevens goed verwerkt kunnen worden.

De VVD ergert zich al lange tijd aan het grote aantal fouten bij de fiscus die het gevolg zijn van langdurige automatiseringsproblemen. De liberalen openden daarom gisteren in Den Haag een meldpunt op internet waar burgers en bedrijven hun klachten kunnen doorgeven over het functioneren van de Belastingdienst.

VVD-Tweede Kamerlid Dezentjé-Hamming wil met de website overbelasting.com alle klachten bundelen en op die manier de omvang van het probleem duidelijk maken aan staatssecretaris De Jager van Financiën. „De belastingbetaler verdient een soepel functionerende Belastingdienst in plaats van deze chaos”, aldus Dezentjé-Hamming.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer