„Kruip in de huid van een jongere”
De conferentiemappen dragen het opschrift ”Je bent jong en wilt Jezus”. Het thema luidt: ”Brood op de plank”. De vraagstelling is: „Hoe houden we jongeren bij de kerk en de kerk bij de jongeren?” In Dalfsen ging maandag een tweedaagse kerk- en jeugdconferentie van start. Enkele tientallen voorgangers en bij het jeugdwerk betrokkenen uit de breedte van de kerken en de evangelische beweging wonen de bijeenkomst bij.
De conferentie is belegd door de EO Ronduit Club, Willow Creek Nederland en de Evangelische Alliantie (EA). Een viertal lezingen stond op het programma. De opening werd verricht door Arnold van Heusden, directeur van de Evangelische Alliantie. Hij schetste de wereld van vandaag om te laten zien in welke cultuur alle jongeren, dus ook de kerkelijke, leven.
EO-medewerker Constantijn Geluk trad op als showmaster. „Ik hoop dat we veel zien van wat God geeft en ik hoop dat we veel zullen leren.” Hij introduceerde de muziekgroep „die ons begeleidt en ons ook leidt in aanbidding.” Het vertrekpunt van de conferentie noemde Geluk de gedachte „dat niets zo goed is als een leven bij U.” Als aandachtspunten lanceerde hij een aantal statements: „Wie de toekomst heeft, heeft de kerk”, „Elke catechisant is een potentiële discipel”, „Waar brood is, zijn jongeren” en „Jezus heeft minder problemen met jongeren dan wij.”
Uit de Verenigde Staten was Bo Boshers overgevlogen. Boshers is hoofd van de afdeling jongerenwerk van de Willow Creek Community Church. Hij hield dinsdagmorgen een lezing over de principes die van vitaal belang zijn om als kerk jongeren te bereiken.
Met het oog daarop werd maandagmorgen ter introductie al een video getoond, gemaakt door de moedergemeente Willow Creek. De video gaf een interview weer met een voorman van het tv-muziekprogramma MTV, dat wereldwijd zeer populair is onder jongeren.
Boshers wilde overbrengen dat hij „van Jezus houdt” en dit anderen ook gunt. Wanneer we jongeren willen bereiken, kunnen we veel van de benadering van MTV leren, zei hij. De MTV-directeur deed uit de doeken hoe je door middel van onderzoeken als het ware in de huid van de jongere kruipt, om op die manier door te dringen in hun belevingswereld. Geluk: „Moet je zien. Ze doen er bij MTV alles aan om jongeren te begrijpen. Wat doen wij met onze geweldige boodschap?”
Vaste programmaonderdelen zijn lofprijzing en aanbidding.
Presentator Geluk bad om het krijgen van beter zicht op de jongerenproblematiek en dankte God dat Hij „van ons en de jongeren houdt.” Humor en satire zullen op de conferentie niet ontbreken, aldus de presentator. Drie clowneske lieden „prikten met hun humor” en omschreven de aanwezigen als „de laatste kudde voorgangers met oog voor de jeugd.” Het trio legde de vinger bij het feit dat het wel vrijwel allemaal mannen zijn die de conferentie bijwonen.
EA-directeur Van Heusden, die op verzoek van Geluk met een warm applaus was onthaald, legde uit dat je altijd laagdrempelig moet zijn in je taalgebruik. „Ik focus daar graag op.”
Van Heusden liet in zijn toespraak, die was bedoeld als bodem onder de conferentie, cijfers zien uit een Utrechts universitair onderzoek naar de jeugd. „Negentig procent heeft een gsm, 45 procent verstuurt sms’jes, 85 procent heeft toegang tot internet en 66 procent beschikt over computergames.” Op het punt van seksualiteit gaf hij het volgende door: de helft van alle meisjes van 16 en 17 jaar gebruikt de pil. Meisjes hebben gemiddeld voor het eerst gemeenschap als ze 14,4 jaar zijn; bij jongens is dat een jaar later. Ruim de helft van alle Nederlandse ouders heeft er geen problemen mee als jongelui onder de twintig jaar met elkaar naar bed gaan. Een op de zeven meisjes is voor het twintigste levensjaar seksueel misbruikt.
Van deze leeftijdscategorie is 20 procent enkele malen per week dronken, eenderde rookt en rond de 10 procent gebruikt cannabis of xtc. Zelfmoord is onder jongeren de eerste doodsoorzaak geworden. Binnen een jaar deden 13.000 jongeren een poging tot zelfmoord, 35.000 liepen er van huis weg en 385.000 jongeren gaven aan „zo erg gepest” te worden op school dat ze eigenlijk niet meer terug wilden.