Binnenland

Stap vooruit in strijd tegen lymfeklierkanker

Nijmeegse onderzoekers hebben een bloedtest ontwikkeld waarmee één zieke cel op 150.000 gezonde cellen in het bloed kan worden gevonden. De test is van groot belang voor de juiste en snelle behandeling van lymfeklierkanker, een ziekte die heel moeilijk te genezen is.

ANP
10 September 2002 08:46Gewijzigd op 13 November 2020 23:48

Internist en hematoloog drs. C. Mandigers promoveert dinsdag aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) op het onderzoek naar de moleculaire diagnostiek bij folliculair lymfoom, ofwel de non-Hodgkin-variant van lymfeklierkanker. Zij constateert dat de nieuwe bloedtest een enorme verbetering is ten opzichte van de bestaande tests.

Als een dokter een opgezette klier van 1 centimeter doorsnee kan voelen, is er al sprake van miljoenen zieke cellen, aldus Mandigers. Dat geldt ook voor verdachte beelden op een CT-scan. De nieuwe bloedtest is zo gevoelig dat de ziekte al in een heel vroeg stadium kan worden aangetoond, terwijl het bloed met de oude methode dan nog schoon genoemd zou worden.

De Nijmeegse onderzoekster pleit voor nader onderzoek naar het verloop van lymfeklierkanker. Het is bekend dat patiënten na een chemotherapiebehandeling vaak opknappen, maar enkele jaren later toch weer ziek worden. Na een jaar of tien zijn de zieke cellen resistent tegen medicijnen en is er niet veel meer te doen.

De enige afdoende therapie is volgens Mandigers tot nu toe een stamceltransplantatie uit beenmerg van een donor, meestal een broer of een zus. Die behandeling is echter zo zwaar dat die alleen is weggelegd voor jonge en relatief gezonde mensen, terwijl de gemiddelde leeftijd van non-Hodgkin-patiënten vijftig jaar is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer