Passie voor de Provence
Titel:
”Passie voor de Provence”
Auteur: Yvone Lenard
Uitgeverij: Het SpectrumISBN Utrecht, 2001, ISBN 90 274 7194 0
Pagina’s: 294
Prijs: € 14,52 (ƒ 31,95).
De titel ”Passie voor de Provence” doet al vermoeden dat de auteur op een positieve manier in de ban is geraakt van deze ruige, bijzondere landstreek in het zuiden van Frankrijk. Dat vermoeden klopt na het lezen.
De auteur van ”Passie voor de Provence”, Yvone Lenard, is in Frankrijk geboren en verhuisde als jongvolwassene naar Californië. Ze studeerde in Los Angeles Frans en klassieke talen en werd hoofd van de afdeling talen van de faculteit Frans. Ze schreef al eerder boeken over de Franse taal en cultuur en ging nogal eens in Frankrijk met vakantie, inmiddels met haar Amerikaanse echtgenoot, die fotograaf is.
Aan het einde van een opdracht in Aix-en-Provence kopen ze min of meer in een opwelling een bouwval in de Lubéron. Die ligt in een bergdorp in het hart van de Provence met een middeleeuws kasteel en veel markante bewoners. Met veel gevoel voor detail en sfeer maakt Lenard de lezer deelgenoot van haar liefde voor deze streek.
Beroemdheden
Ze vertelt over de belevenissen met dorpsgenoten en haar vriendschap met de hertogin die in het kasteel woont, dat hoog boven het dorp uittorent. De verhalen gaan echter niet alleen over ontmoetingen met lokale bewoners; ook beroemdheden als prinses Caroline van Monaco en de schilders Van Gogh en Cézanne passeren de revue. Daarnaast kan de lezer meegenieten van de relaxte stijl van leven, ook van de Franse slag.
Yvone Lenard vindt de typisch Provençaalse keuken fantastisch en zeker niet in de laatste plaats de Zuid-Franse wijnen. Om de lezer enthousiast te maken en om zelf ook aan de slag te kunnen gaan, volgt na elk hoofdstuk een recept dat inhaakt op het zojuist gelezene. Op deze manier is het niet moeilijk de Zuid-Franse ”joie de vivre” echt te proeven.
Met humor en relativeringsvermogen geschreven, geeft het boek een boeiend beeld van leven in de Provence. Gezegd mag worden dat dit stel yuppen uit The States wel erg onder de indruk is van de Europese adel en wat daar bij hoort. En dat de her en der verspreide schuttingwoorden totaal overbodig zijn. Maar het boek biedt erg leuke, lekkere recepten en een onderhoudend, sfeervol verhaal.