Belterreur volgend jaar aan banden
DEN HAAG - Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken gaat de belterreur van telemarketeers aan banden leggen.
Er komt een ”bel-me-niet-register” dat de aanbieders van goederen en diensten verplicht moeten raadplegen voor ze consumenten benaderen. Dat schrijft Heemskerk in een brief die hij naar de Tweede Kamer stuurde.De bewindsman wil dat het register begin volgend jaar beschikbaar is. Consumenten kunnen zich eenmalig melden. Telemarketeers mogen geen mensen meer bellen die zich hebben aangemeld bij het register. Bedrijven zijn verplicht consumenten de mogelijkheid te bieden om zich af te melden voor hun diensten.
Heemskerk denkt eraan het register onder te brengen bij de Opta, de telecomwaakhond. Deze organisatie stelde vorig jaar vast dat callcenters de mensen die ze bellen onvoldoende wijzen op de mogelijkheid hun naam uit de bestanden te laten schrappen.
Op dit moment kunnen burgers zich bij de Stichting Infofilter melden als niet langer telefoontjes willen van telemarketeers. Maar bedrijven houden zich daar niet altijd aan omdat ze wettelijk niet verplicht zijn het register te raadplegen.
Zo’n 10 procent van de telemarketeers gebruikt de informatie van de stichting niet. Overigens zijn ook consumenten niet bekend met de stichting. Tweederde van de burgers weet niet van haar bestaan af.
Burgers ergeren zich mateloos aan telefoontjes die ze krijgen van marketeers als ze aan het eten zijn of hun kinderen naar bed brengen. In toenemende mate bellen de aanbieders ook via mobiele telefoons of ’s avonds laat.
Negentig procent van de mensen zit niet te wachten op ongevraagde telefoontjes, zo blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau SEO dat staatssecretaris Heemskerk ook donderdag naar de Tweede Kamer stuurde. De ongevraagde telefoontje geven consumenten het gevoel dat ze bij iets worden betrokken waar ze zelf niet voor kiezen.
De Stichting Infofilter was donderdag onaangenaam verrast door de publicatie van het onderzoek en de voornemens van Heemskerk. Volgens een woordvoerder waren de betrokken partijen nog in overleg over de conclusies die uit het onderzoek moeten worden getrokken.