Meer steun voor onderbetaalde uitzendkracht
DEN HAAG (ANP) - Malafide bedrijven die een onderbetaalde uitzendkracht inlenen, riskeren straks mogelijk een boete van de Arbeidsinspectie en een dwangsom voor het verschuldigde loon.
Minister Donner (Sociale Zaken) overweegt hiertoe de Wet minimumloon aan te passen. Nu kan de Arbeidsinspectie alleen optreden tegen werkgevers die hun eigen personeel minder dan het minimumloon betalen.Donner kondigde donderdag aan dat hij later dit jaar hierop nog terugkomt bij uitwerking van beleid over het soepeler toelaten van Oost-Europese werknemers. Bij het volledig openen van de grenzen voor onder meer Pools personeel per 1 mei hadden vooral de PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer aangedrongen op een betere bescherming van werknemers tegen onderbetaling.
De linkse partijen drongen aan op een wettelijk recht voor uitzendkrachten om achterstallig loon te claimen bij hun inlener als bij hun bemiddelingsbureau niets te halen valt. Het is de PvdA en GroenLinks een doorn in het oog dat foute bedrijven door constructies met malafide uitzendbureaus hun verantwoordelijkheid voor een correcte betaling kunnen ontlopen.
Donner opperde toen het idee om via het strafrecht en/of het burgelijk wetboek een soortgelijke regeling te treffen, zoals nu bestaat tegen heling.