Binnenland

Bomen en poelen in Nunspeet onder de loep

VIERHOUTEN - Gewapend met een kaart, handleiding en inventarisatielijst lopen Han Batenburg en Irene Groen hectare na hectare af. Samen met achttien andere vrijwilligers noteren ze wat de gemeente Nunspeet rijk is aan kleine landschapselementen, zoals knotbomen, houtwallen, boomgaarden en poelen.

Janita ten Voorde
20 July 2007 08:45Gewijzigd op 14 November 2020 04:57

Het gebied rond de Gortelseweg in Vierhouten werd donderdag onderworpen aan een nauwkeurig onderzoek door de vrijwilligers. Met een plattegrond in de hand bekijkt Batenburg de omgeving. Daarop zijn globaal de diverse landschapselementen in kaart gebracht. „Laten we beginnen met de haag naast dat huis”, zegt Batenburg kordaat, terwijl ze in de verte wijst. Ze is al verschillende keren op pad geweest voor de inventarisatie. Voor Groen is het de eerste keer.Bij de haag aangekomen pakt het tweetal de inventarisatielijst erbij. „De beukenhaag is kleiner dan 5 hectare, grenst aan akkerbouwland, is goed gezond en heeft onderhoud nodig”, concludeert Batenburg. Snel kruist ze de bijbehorende vakjes aan.

Voor twee bomen achter de woning hebben de vrijwilligers meer tijd nodig. Om ze van dichtbij te bekijken, pakt Batenburg haar verrekijker. Het is immers niet de bedoeling dat ze particulier terrein opgaat. „Het zijn eiken, dat zie ik aan de bladstructuur. De voorste ziet er goed gezond uit. Een opvallend element in het landschap. De achterste is niet meer zo vitaal”, zegt Batenburg. Ze noteert haar opmerkingen op de lijst.

De kwaliteit van de natuur in het buitengebied baart Batenburg zorgen. „Er zijn te veel mensen die het gebied opslorpen door er golfbanen, paardenbakken of tuintjes aan te leggen. Er heerst hier vaak een mentaliteit van: We hebben groen genoeg, een boom meer of minder maakt niet uit. Door mee te werken aan de inventarisatie strijd ik voor het behoud van het landschap.”

De vrijwilligers hebben tot het eind van het jaar de tijd om het landschap in de gemeente Nunspeet in kaart te brengen. In totaal gaat het in Nunspeet om zo’n 2400 hectare. Elke vrijwilliger heeft een aantal hectares onder zijn hoede.

Als alle elementen zijn geïnventariseerd, verzamelt de gemeente Nunspeet de lijsten. Met behulp van de gegevens kan de gemeente straks in één opslag terugvinden hoe het met een bepaald stuk natuur gaat. Ook wil ze belangrijke cultuurhistorische elementen, zoals houtwallen, vastleggen in het bestemmingsplan.

Wethouder Schipper van de gemeente Nunspeet is enthousiast over de inzet van vrijwilligers. „Zij weten goed wat er in hun gemeente speelt. Bovendien krijgen mensen door dit werk meer waardering voor het landschap.”

De inventarisatie behoort tot een groter project van Landschapsbeheer Nederland. Die hoopt hierdoor binnen vijf jaar alle kleine landschapselementen in Nederland in kaart te hebben gebracht. Eerder is in de gemeenten Voorst en Gorssel het buitengebied al op deze manier geïnventariseerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer