Buitenland

Irakese opstandelingen verenigen zich tegen VS

BAGDAD (ANP) - Zeven van de belangrijkste soennitische verzetsgroepen in Irak hebben een akkoord bereikt om gezamenlijk de strijd aan te gaan met de Amerikaanse troepen. Dat berichtte de Britse krant The Guardian donderdag.

19 July 2007 10:58Gewijzigd op 14 November 2020 04:57

Leiders van drie van de groeperingen hebben in de Syrische hoofdstad Damascus duidelijk gemaakt dat zij doorgaan met oppositie voeren tot alle buitenlandse troepen weg zijn uit Irak. De verzetsbewegingen zijn verantwoordelijk voor duizenden aanvallen tegen de Verenigde Staten, Irakese gewapende troepen en de politie. Zij betichtten al-Qaeda echter van het sektarische geweld tegen de burgerbevolking.Het was het eerste interview van de leiders van de verzetsbewegingen met de westerse pers, sinds de invasie van de Britse en Amerikaanse troepen in 2003.

De drie woordvoerders van de islamitische rebellengroeperingen 1920 Revolutie Brigade, Ansar al-Sunna en de Irakese Hamas zeiden een congres te plannen waarop zij binnen een paar weken het gezamenlijke front naar buiten zouden brengen. Daarnaast deden zij onder meer een beroep op Arabische regeringen en de Verenigde Naties om hen te helpen een permanente politieke aanwezigheid buiten Irak te vestigen.

„Vreedzaam verzet zal geen einde maken aan de bezetting”, aldus de zegsman van de Irakese Hamas. „De Verenigde Staten waren eerst van plan decennialang te blijven, maar nu is duidelijk voor ons dat de Amerikanen binnen een jaar beginnen met terugtrekken”.

Het verzet in Irak is zeer ongeorganiseerd en wordt door talloze groeperingen gevoerd, waardoor het geen echte leider kent. Tot op heden hadden rebellengroepen slechts korte mededelingen gedaan op internet en aan de Arabische media. De huidige zet van de zeven soennitische groepen zou blijk kunnen geven van een lichte verandering in de verzetsstrijd.

De afgelopen drie maanden zijn, met ruim 300 doden en 2000 gewonden, de bloedigste voor de Amerikanen geweest sinds het begin van de invasie. Deze snelle toename komt onder meer door een toename van het aantal Amerikaanse militairen in Irak. Het Amerikaanse dodental wordt gezien als een van de voornaamste oorzaken van de groeiende politieke druk in Washington om de troepen terug te trekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer