Geen terugval Nederlandse hotels na 11 september
De Nederlandse hotels hebben na de aanslagen van 11 september geen grote terugval beleefd. De branche boekte in 2001 weliswaar iets mindere resultaten, maar dat had meer te maken met de wereldeconomie. De bezettingsgraad was niet lager dan in de maanden voor de terroristische aanslagen in de VS.
Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde Hosta-rapport van het toeristisch adviesbureau Horwarth over ontwikkelingen in de duurdere hotels in de Benelux. De bezettingsgraad daalde nog geen 5 procentpunten: van 76,4 in 2000 naar 71,7 in 2001. De oorzaak lag in het feit dat gasten iets minder lang bleven, gemiddeld 1,5 dagen tegen twee dagen in 2000.
„In goede tijden mogen zakelijke toeristen nog wel eens een langer verblijf boeken. Wanneer het economisch minder gaat, neemt men eerder het volgende vliegtuig naar huis”, aldus Ewout Hoogendoorn, directeur van Horwath.
De aanslagen hadden niet tot gevolg dat de Amerikaanse toeristen massaal thuis bleven. Hun aandeel in de hotels in Amsterdam en Schiphol bleef met 12,7 procent redelijk op peil, tegen 13,5 in het jaar ervoor. Buiten de regio Amsterdam, in de provincies, daalde het aantal Amerikaanse bezoekers wel flink van 5,9 procent in 2000 naar 2,5 procent vorig jaar.
De gemiddelde kameropbrengst steeg van 104 naar 106 euro. De resultaten van Amsterdam en Schiphol, de plaatsen waar de meeste toeristen komen, vielen wat tegen. De bezetting daalde van 85 naar 80 procent. De opbrengst per beschikbare kamer daalde daar met 5,8 procent tot 102 euro.
De hoteliers zijn voor dit en volgend jaar positief gestemd. Ze verwachten dat zowel de bezettingsgraad als de kameropbrengsten zullen stijgen. Als ze al problemen zien, betreffen die eerder de economische ontwikkelingen en personeelsproblematiek dan vliegangst als gevolg van terrorisme.
Heet hangijzer binnen de Nederlandse hotels is het verloop van personeel. Gemiddeld was dat in 2001 bijna 31 procent en bij sommige hotels vertrok zelfs iedere werknemer. Dat terwijl een vermogen wordt uitgegeven, jaarlijks gemiddeld 41.500 euro per hotel, aan het trainen van het personeel.
Osama bin Laden, de man achter de aanslagen in de VS, wordt niet als grote bedreiging gezien. De hoteliers vrezen eerder George Bush. De oorlogsdreiging van de Amerikaanse president richting Irak brengt bij hen snel de herinneringen boven aan de recessie die rond de Golfoorlog ontstond. Het aandeel van de Amerikaanse hotelgasten in Nederland daalde toen van 12,3 procent in 1989 naar 6,8 procent in 1991.