„Geloof en zorg voor schepping horen bijeen”
HAMILTON - „Niemand kan een grotere fout maken dan hij die niets deed omdat hij maar weinig kon bijdragen.” Tijdens de derde ”Word and worldlezing”, uitgesproken op de World Assembly van IFES, riep John Houghton op om als christenen, kerken en studentenbewegingen het voortouw te nemen in de strijd tegen de opwarming van de aarde.
Op het programma staat de actuele problematiek van de klimaatsverandering en het versterkte broeikaseffect. „Als we God liefhebben, hebben we ook Zijn schepping lief. Juist als christenen moeten we doen wat we kunnen. Begin daar waar je bent”, zei Houghton. Hij is hoogleraar natuurkunde aan de universiteit van Oxford en een van de covoorzitters van het klimaatpanel van de VN, het IPCC.Woensdag is het de laatste dag van de World Assembly. Acht dagen lang dachten de 600 afgevaardigden uit heel de wereld na over het thema: ”In Christ into the world”. Aan de hand van Bijbelstudies over Lukas kwam naar voren dat dit thema een eenheid vormt: als christen sta je midden in de wereld en heb je een missie.
De drie ”Word and worldlezingen” over de actuele onderwerpen verzoening, aids en de opwarming van de aarde gaven een alarmerend beeld over de huidige wereld. De deelnemers werden toegerust in hoe ze als christenen en studentenbewegingen op een Bijbelse manier daarmee kunnen omgaan.
De World Assembly keek ook terug omdat IFES-World zijn zestigste verjaardag viert. Onder de aanwezigen bevonden zich daarom onder anderen de dochter van dr. Martyn Lloyd-Jones, oprichter van IFES-World, en de weduwe van dr. Stacey Woods, de eerste secretaris-generaal.
Tijdens een beleidssessie brainstormden de deelnemers tegelijkertijd over IFES-World. Daaruit kwam een aantal punten waarop de organisatie de komende vier jaar zal focussen. De hoogste prioriteit houdt ”evangelisatie en zending”. Ook ”wereldwijde partnerschap” en ”integrale benadering van zending (woord en daad)” blijven belangrijke speerpunten. Nieuwe aandachtspunten zijn het bevorderen van het werk onder afgestudeerden, het stimuleren van gebed en Bijbelgebruik en het opzetten of verbeteren van werk onder internationale studenten in de afzonderlijke landen.
„De conferentie heeft ons uitgedaagd om niet alleen over het Evangelie te praten, maar er ook werk van te maken”, zegt Bert den Hertog, directeur van IFES-Nederland, in een reactie. „We zijn niet van de wereld, dat weten we natuurlijk, maar wel in de wereld, zoals de Heere Jezus ook in de wereld is gekomen. Zoals Peter Kuzmic uit Bosnië zei: Een christen die niet in de wereld wil staan, moet zich afvragen of hij wel in de God van de Bijbel gelooft.”
Ook het thema ”integrale missie”, het daadwerkelijk uitdragen van het Evangelie door christenstudenten, prikkelde de Nederlandse delegatie. Den Hertog: „Zijn wij misschien te veel gericht op ons zielenheil in plaats van op het heil dat God voor mens en schepping voor ogen heeft?”
De directeur ziet dat in andere delen van de wereld studenten bereid zijn om alles los te laten voor het volgen van de Heere Jezus. „Het Evangelie doet niet alleen iets met je persoonlijk geloof, maar ook met bijvoorbeeld je studie en werk. Ons geloof heeft alles te maken met hoe wij met de schepping omgaan en ons geld besteden.”
Dit is het laatste verslag in een reeks van vier over de World Assembly van IFES in Hamilton, Canada.