Grotere kans op borstkanker door grapefruit
LOS ANGELES - Vrouwen die dagelijks grapefruit eten, hebben een verhoogde kans op borstkanker, zo stellen Amerikaanse onderzoekers.
Degenen die iedere dag minstens een kwart van de vrucht eten, lopen een 30 procent groter risico op borstkanker dan vrouwen die nooit grapefruit eten, zo blijkt uit een studie onder 50.000 vrouwen na de overgang.De onderzoekers, verbonden aan de universiteiten van Southern California en Hawaii, vermoeden dat grapefruit het oestrogeengehalte in het bloed verhoogt. „Het staat vast dat oestrogeen een risicofactor is voor het ontstaan van borstkanker”, schrijven de wetenschappers in het British Journal of Cancer.
Ze stellen dat het voor het eerst is dat een alledaags voedingsmiddel in verband wordt gebracht met een verhoogde kans op kanker bij oudere vrouwen. Meer onderzoek is nodig om de resultaten te bevestigen, want de studie betrof alleen het eten van de vrucht, niet het drinken van grapefruitsap.