Binnenland

Dordrecht voor rechter om carillon

DEN HAAG - De Raad van State heeft maandag vraagtekens gezet bij het plan van de gemeente Dordrecht om in de toren van het oude stadhuis een mobiel carillon te hangen.

Van een medewerker
17 July 2007 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 04:56

De gemeente wil het mobiele carillon, dat onder meer voor oefeningen door de beiaardschool wordt gebruikt, een vaste plaats geven in de toren van het 16e-eeuwse stadhuis.De gemeente gebruikt het stadhuis onder meer voor het sluiten van huwelijken. „De gemeente Dordrecht mag dan wel huwelijken en winkelstraten met carillonklanken uit het stadhuis willen opluisteren, voor omwonenden kan de geluidsoverlast zeer ontluisterend zijn”, zei staatsraad Ch. Mouton tijdens de rechtszitting.

Volgens de gemeente kan een deel van de 200 huwelijken per jaar luister worden bijgezet met een muziekstuk op het carillon. Verder zal het klokkenspel worden gebruikt voor oefeningen van scholieren van de beiaardschool en voor „de kooplust opwekkende riedeltjes” tijdens winkelopeningstijden.

Een aantal omwonenden staat evenwel niet te trappelen bij de installatie van een carillon op enkele tientallen meters van hun woningen. Omwonende Jos Smulders zei maandag tijdens de rechtszitting niet te begrijpen waarom het tot nu toe mobiele carillon per se in de stadhuistoren gehangen moet worden. „Nauwelijks 250 meter verder hangt het grootste carillon van Europa, in de Grote Kerk. Er is geen enkele reden om nu een carillon in de stadhuistoren te plaatsen. Mensen die trouwen, kunnen ook naar de Grote Kerk als ze carillonmuziek willen horen”, zei Smulders.

Bovendien is het geluid niet te dempen, erkende een woordvoerder van de gemeente. Gebeurt dat wel, dan wordt de klankkleur aangetast. Alleen als de beiaardschool op het carillon oefent, komt er een isolatiekap over het carillon. „De enige manier om de overlast te beperken is met betrekking tot de tijd dat het carillon bespeeld wordt. Dat gebeurt niet meer dan twintig minuten per dag”, zei de gemeentewoordvoerder.

Omwonende Leenvaart betwijfelt dat. „De gemeente gebruikt gegevens die niet kloppen. Ze spreekt over 200 huwelijken per jaar, maar vorig jaar waren het er 486. Dat betekent dat het carillon veel vaker gebruikt zal worden”, zei Leenvaart.

De Raad van State gaat de komende weken onderzoeken of de gemeente wel in haar recht staat. Uitspraak volgt over enkele weken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer