Binnenland

Universiteit blijft premie Ritzen verdedigen

MAASTRICHT (ANP) – De Universiteit Maastricht blijft het oneens met minister Plasterk (Onderwijs). De raad van toezicht van de universiteit liet maandag weten de bindingspremie voor bestuursvoorzitter Ritzen niet „excessief" te vinden, zoals Plasterk stelde.

16 July 2007 16:19Gewijzigd op 14 November 2020 04:56

„Gelet op de omstandigheden van destijds, rekening houdend met de statuur van de heer Ritzen" vindt de raad dat zij „doelmatig en proportioneel heeft gehandeld". Ook houdt de voorzitter Elverding bij zijn oordeel rekening met de wijze waarop Ritzen inhoud geeft aan zijn functie.Plasterk had in antwoord op schriftelijke kamervragen laten weten bereid te zijn bindingspremie voor bestuurders op universiteiten te verbieden of aan een maximum te binden. De minister denkt aan maatregelen. Hij wacht echter met het doen van concrete voorstellen tot de Commissie Dijkstal medio september een advies uitbrengt over de normering van topinkomens in de publieke sector.

Elverding vindt de uit 2003 daterende de afspraken redelijk en terecht. „Het betalen van bindingspremies door universiteiten is wettelijk toegestaan en de minister gaat niet over de hoogte van de vergoeding. Dat heeft hij gedelegeerd aan de raad van toezicht", zei Elverding maandag in De Limburger. „Als de minister daar nu moreel-maatschappelijke bedenkingen bij heeft, dan moet hij de regelgeving veranderen en zelf weer de verantwoordelijkheid nemen, maar hij moet niet vier jaar na dato kritiek leveren".

Elverding blijkt wel aan maximering te denken. „We hebben het uiteraard niet over vijf, zes of zeven ton. Da’s te gek". De voorzitter van de toezichtsraad ziet de afspraken als een totaalpakket waarin iedereen zich kan vinden. „Maar dat leggen we de minister nog wel uit".

Volgens rector magnificus Mols is de universiteit sinds de aanstelling van Ritzen op allerlei terreinen van onderwijs en onderzoek groter, beter en internationaler geworden. „Mede dankzij Ritzen halen we meer subsidies binnen en meer onderzoeksgeld via het bedrijfsleven. De bindingspremie van toen hebben we nu, na vier jaar, al veelvoudig terugverdiend".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer