Bomhoff geeft zorg meer ruimte
Ziekenhuizen mogen vanaf maandag de zorg leveren die zij aankunnen en zij mogen de regels die een hoger aantal behandelingen belemmeren aan de kant schuiven. Zij moeten daarbij wel zo efficiënt mogelijk werken.
Dat heeft minister Bomhoff van Volksgezondheid maandag aangekondigd tijdens een werkbezoek aan het Maasland Ziekenhuis in Sittard. Hij benadrukte het recht op zorg, dat in het regeerakkoord staat en het hele jaar door geldt en „niet ophoudt in december als het budget op is”, aldus Bomhoff. Hij wil op deze manier meer tempo brengen in vernieuwende initiatieven om de wachtlijsten aan te pakken. „Mijn motto is: ruimte voor resultaat.”
De zorgverzekeraars moeten de zorg wel zo doelmatig mogelijk inkopen bij de ziekenhuizen en goed letten op de prijs-kwaliteitverhouding. De afspraken worden op regionaal niveau bepaald, waaronder ook de tarieven van de medisch specialisten en het prijskaartje voor de behandelingen. „Er komt dus geen landelijke prijslijst voor medische ingrepen, de zogeheten nieuwe diagnose behandelcombinatie (DBC).
Volgens de minister zal het woord financieel plafond niet meer voorkomen in de begroting van VWS die volgende week wordt gepresenteerd. „Onder paars was er een vast budget en vooral daarom wilden de zorgverzekeraars er niet aan hun verantwoordelijkheid te nemen.” Zij vreesden dat de hogere kosten niet zouden worden betaald.
De bewindsman garandeert dat de kosten van de hogere productie wel worden vergoed. Hij wilde niet ingaan op de mogelijke extra kosten van de open-einderegeling. Als de kosten exploderen, moet het kabinet volgens hem een keuze maken tussen meer eigen bijdragen van patiënten of een kleiner basispakket. „Maar die discussie is nu nog niet aan de orde.”
Bomhoff wil dat de prestaties van zorgverzekeraars duidelijker worden, zodat patiënten beter kunnen kiezen. Om hen te stimuleren moeten zij vanaf volgend jaar een rapportcijfer krijgen. Een onafhankelijke instantie zou dat samen met de patiëntenclubs kunnen bepalen.
„Het cijfer moet de verzekeraars stimuleren hun taak goed waar te maken. In 2005 begint het nieuwe stelsel en je kunt niet dan pas de verzekeraars in het diepe gooien”, zei Bomhoff. Door de zorgverzekeraars apart te beoordelen, kunnen zij onderling geen kartelafspraken maken. In het nieuwe stelsel, waarin het basispakket hetzelfde is, moeten de zorgverzekeraars meer met elkaar gaan concurreren.
Twee regio’s, in Limburg en Groningen, gaan fungeren als proefregio met de nieuwe aanpak. Bomhoff volgt deze regio’s intensief om knelpunten en pluspunten te ontdekken. „De regio’s moeten van elkaar gaan leren.” De minister sprak zelf over een soort perestrojka in de zorg.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is „blij verrast” door het initiatief van Bomhoff.