Op de Strandrups genieten van de zee
TER HEIJDE - Even lekker uitwaaien op het strand. Voor veel Nederlanders een kwestie van naar de kust rijden en het strand oplopen. Mindervaliden moesten tot voor kort dat strandgevoel ontberen. Vanaf maandag is er voor hen de Strandrups; een rupsvoertuig voor rolstoelers en mensen die slecht ter been zijn.
Zand, zand en nog eens zand. Het strand bij het Zuid-Hollandse dorpje Ter Heijde is breed als het eb is. Links in de verte doemen de contouren van de Maasvlakte op, rechts ligt het mondaine Kijkduin. Wandelaars genieten van de golven die stukbreken op het strand. Annemiek Koremans geniet ook. Ze zit in een rolstoel die op de Strandrups staat. „Zit die catamaranclub hier? Nooit geweten, zover kwam ik nooit.”Vijf jaar geleden had Koremans nooit kunnen denken zo comfortabel over het strand te kunnen rijden. De Poeldijkse was gebonden aan haar scootmobiel, die op de weg een behoorlijk vaartje kan maken, maar in het zand niet ver komt. Totdat ze op een vrijwilligersdag van het Platform Gehandicaptenbeleid Westland Hans van der Staay ontmoet. De technicus heeft een eigen bedrijf in Alphen aan den Rijn, waar hij onder andere een opraapwagen op rupsbanden produceert. Van der Staay had een vriendin in een rolstoel, die eens niet bij hem op visite kon komen als er sneeuw lag. Hij kwam op het idee een klein rupsvoertuig te ontwikkelen, zodat zij ook over minder begaanbaar terrein zou kunnen rijden.
Toen Koremans dit hoorde, dacht ze direct aan het strand. Van der Staay ontwikkelde een groter exemplaar, waarop plaats is voor vier rolstoelers en zes mensen die slecht ter been zijn. Ondertussen begonnen vrijwilligers van het gehandicaptenplatform een actie om het voertuig te financieren. Koremans: „In het hele Westland zijn we tientallen bedrijven langsgegaan om te vragen of ze ons initiatief wilden sponsoren. Veel bedrijven reageerden positief. De gemeente Westland vond ons idee ook prachtig, maar heeft vanaf het begin aangegeven dat wij de aanschaf zelf moesten bekostigen.” Wel beloofde de gemeente voor de exploitatie van het voertuig te zorgen. Ook bekijkt de gemeente of bij de nieuwbouw van de Monsterse Reddingsbrigade een extra stuk kan worden aangebouwd als onderdak voor de Strandrups.
Omdat het om een prototype ging, kon het platform de Strandrups voor 43.000 euro krijgen. Een volgende klant betaalt bij Van der Staay al gauw het dubbele. Volgens Koremans is er uit het hele land interesse getoond voor de Strandrups. „In het najaar lenen we hem een paar weken uit aan Noordwijk. Daar willen ze dit ook wel eens uitproberen.”
Ondertussen stuurt vrijwilliger R. Harteveld de Strandrups een schuine helling af. Koremans grijpt zich vast, maar dat is niet nodig. Haar scootmobiel staat stevig in de bak van het rupsvoertuig. Kantelen kan hij bijna niet, vanwege zijn breedte. Wel zijn er allerlei andere veiligheidsmaatregelen. Zo zit er voorop het voertuig een tweede vrijwilliger die kijkt of er geen kuilen opdoemen of dat er per ongeluk niemand voor het voertuig komt. In dat geval duwt hij op de knop voor de noodstop. Ook bij het in het voertuig helpen van passagiers is het handig dat de chauffeur niet alleen is.
De Strandrups is vanmiddag voor het eerst gehuurd door een groep mensen uit de omgeving. Aan boord zijn vier elektrische rolstoelen. Op de stoelen zitten zes mensen die slecht ter been zijn. Zij betalen 5 euro per persoon en krijgen daarvoor ook nog koffie en een koekje. Koremans: „Dat is absoluut niet rendabel. Sponsors blijven we nodig hebben.”
De Strandrups rijdt in principe elke maandag, woensdag en vrijdag, mits er voldoende aanmeldingen zijn. In het weekend en als het strand volligt met badgasten rijdt het voertuig niet. Koremans: „Het moet niet zo zijn dat mensen hun strandlaken weg moeten halen omdat wij er aan komen.”
De klanten zijn tevreden. Hartevelds echtgenote vertelt dat er tijdens een testrit een oude man meereed die al jaren niet meer op het strand was geweest. Na afloop zei hij: „Ook al kom ik de rest van de week nergens meer, op dit uitje kan ik dagen teren.”
De Strandrups is beschikbaar voor invaliden uit het hele land. Aanmelden kan bij STIP Westland, loket voor wonen, zorg en welzijn, 0174-315040 en info@stipwestland.nl.