Kamerleden spreken onverwacht lang met Assad
DAMASCUS (ANP) - Leden van de Tweede Kamer hebben zondag in de Syrische hoofdstad Damascus een onverwacht lang gesprek gehad met de Syrische president Bashar al-Assad. De parlementaire delegatie zou dertig minuten de tijd krijgen, maar het werden twee uur.
„Dat is een gebaar naar Nederland om te investeren in de dialoog”, zo interpreteerden de Tweede Kamerleden Van Gennip (CDA) en Van Baalen (VVD) de extra tijd in zijn paleis.Beide Kamerleden waren onder de indruk van de openheid van Assad, die de nadruk legde op het belang van een seculiere staat en het gevecht tegen het moslimfundamentalisme. Op Van Gennip en Van Baalen kwam hij over als een moderne leider die de dialoog zoekt met het westen en met zijn eigen bevolking. Assad gaf de leden van de commissie buitenlandse zaken aan dat Iran zeker een kernwapen zal gaan maken en dat het westen dat beter als feit kan accepteren. In zijn ogen zal Iran dit wapen toch niet tegen Israël gebruiken. Want dat treft meer Palestijnen dan Israeliërs, zo was volgens Van Baalen de redenering.
De Syrische leider heeft voor het vredesproces in het Midden-Oosten zijn hoop gevestigd op een nieuwe Amerikaanse president. Als die rechtstreeks zal onderhandelen met de Iraanse leiders, dan zullen die gematigder worden. Het gaat Teheran vooral om de erkenning als machtige speler in de regio, zo heeft Assad de Kamerleden meegegeven.
Assad heeft volgens de Kamerleden niet veel op met fundamentalistische clubs als Hamas en Hezbollah. „Hij is daar gereserveerd over, maar vindt wel dat met hen moet worden gepraat”, zei Van Baalen. De VVD’er blijft er echter bij dat zijn collega’s van de PvdA, SP en GroenLinks vrijdag niet met een Hamas-leider in Syrië hadden moeten spreken.
„Spelbederf”, vindt hij. „Als ze zo graag deze kant van het verhaal wilden horen, hadden ze later op eigen gelegenheid moeten teruggaan”. Ook het CDA, ChristenUnie en D66 waren tegen de ontmoeting. Ze wezen erop dat Nederland en de Europese Unie officiële contacten met Hamas mijden zolang zij geweld niet afzweren en Israël niet erkennen.
Maar Van Dam (PvdA), Van Bommel (SP) en Peters (GroenLinks) benadrukten dat ze als individueel Kamerlid en buiten de commissie om een gesprek hadden. Ze vonden het gesprek met de uitgeweken Usamah Hamden nuttig, leerzaam en interessant. Ze merkten bereidheid bij hem om te komen tot verzoening onder Palestijnen en hervormingen naar een neutrale veiligheidssector
Na de ophef heeft de commissie afgesproken dat zij na het reces zal spreken over individuele afspraken tijdens gezamenlijke bezoeken.